Cucoș a fost schimbat din funcția de comandant al Jandarmeriei, fiind la a doua împuternicire la comanda instituției. În locul său a fost împuternicit prim-adjunctul său.

Colonelul Ionuț Sindile, fost prim adjunct al lui Sebastian Cucoș, este noul șef al Jandarmeriei. Înlocuirea are loc în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a amânat numirea definitivă în funcție a lui Cucoș, în urma evenimentelor violente din 10 august.

Schimbarea nu are, însă, legătură cu violențele și abuzurile Jandarmeriei împotriva protestatarilor pașnici, ci cu faptul că Sebastian Cucoș a avut până acum două împuterniciri la comanda instituției și nu mai putea, legal, fi împuternicit încă o dată.

Astfel, ministrul de Interne Carmen Dan a semnat împuternicirea lui Ionuț Cătălin Șindile la comandă. Colonelul Sindile are 40 de ani și a fost mâna dreaptă a lui Cucoș în Jandarmerie. El este originar din județul Teleorman.

„Ionuț-Cătălin Sindile are o relevantă activitate profesională în cadrul Jandarmeriei Române, inclusiv mai multe misiuni internaționale sub egida Uniunii Europene”, precizează MAI.