Inspectorul General al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, a fost eliberat din funcție, cu acordul acestuia. Totodată, a fost demis și șeful IPJ Maramureș, anunță Ministerul de Interne.

Deciziile survin ca urmare a faptului că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru corupție, a fugit vineri din țară, prin punctul de trecere a frontierei Petea, cu Ungaria, folosindu-se de un act de identitate al unui văr.

În urma eliberării din funcție a Inspectorului General al Poliției de Frontieră, Victor Ștefan Ivașcu, conducerea va fi asigurată de Inspectorul General Adjunct al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica.

În urma unor ședințe de analiză managerială desfășurate împreună cu șefi de structuri și la nivelul conducerii MAI, s-a mai decis retragerea împuternicirii Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu supravegherea frontierei și a Inspectorului General Adjunct al IGPF responsabil cu suportul administrativ - logistic, potrivit unuoi comunicat al Ministerului de Interne.

Inspectoratul General al Poliției Române va efectua un control la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, se mai arată în comunicat.

Cătălin Cherecheș e doar ultimul dintre politicienii condamnați și fugiți peste hotare.

Explicații privind fuga cu actele vărului

"Cherecheș a ieșit din țară prin frontiera cu Ungaria prin PTF Petea la ora 07,49 folosind o altă identitate aparținând unei rude, o persoană de sex masculin. La ora menționată, la controlul de frontieră efectuat pe teritoriul maghiar, s-a prezentat un autovehicul înmatriculat în România, în care se aflau două persoane, conducătorul auto care figura în regim de taxi și un pasager pe scaunul din dreapta. Cele două persoane s-au legitimat cu cărți de identitate românești, dintre care una, cea a pasagerului, aparținea unei rude a numitului Cherecheș Cătălin, persoană care locuiește într-un stat din Europa", a declarat inspectorul general al IGPF, Victor-Ștefan Ivașcu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Acesta a arătat că, în momentul solicitării documentelor la control, agentul de poliție de frontieră a procedat la identificarea persoanelor din autovehicul, prin confruntarea identității din documente cu cei prezenți și, conform atribuțiilor de serviciu, polițistul de frontieră a implementat trecerea în baza de date, apoi a înmânat documentele polițistului de frontieră maghiar, care a verificat de asemenea identitate a persoanelor și a consemnat acest aspect în bazele de date maghiare, ulterior permițând intrarea acestora pe teritoriul Ungariei.

Ivașcu a mai precizat că nu au putut fi preluate imagini concludente de pe camerele perimetrale ale punctului de trecere a frontierei, întrucât acestea nu surprind imagini cu controlul efectuat la tonetă și nu s-au putut distinge ”în mod clar și neechivoc persoanele din interior".