Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, și alți funcționari, au fost reținuți miercuri. Ei sunt acuzați de procurorii DNA că au luat mită de la mai mulți oameni de afaceri care aduceau în țară mărfuri contrafăcute.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu zilele de marți și miercuri, a șase persoane, printre care Paul Petrof, director al Direcției Regionale Vamale București.

El este reținut pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- luare de mită.

În dosar au fost reținuți și Alexandru Cernat, Nicolae-Ștefan Teianu și Marian-Vladimir Vulcan, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

Potrivit unui comunicat DNA, a fost reținut și Răzvan-Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

- favorizarea făptuitorului,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- trafic de influență, în formă continuată.

B.F. a fost reținut pentru comiterea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

De asemenea în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații Marius Marin și Demetrius Gheorghe, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

În cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Alexandru Cernat, Marius Marin, Nicolae-Ștefan Teianu, Marian-Vladimir Vulcan și Demetrius Gheorghe ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 dolari, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri.

În cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal, inculpații Paul Petrof și Răzvan-Cosmin Stamatescu i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă, spun procurorii anticorupție.

În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de dolari și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă.

În aceeași perioadă, inculpatul Petrof ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul „ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații.

Cei reținuți urmează să fie prezentați miercuri Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.