Amendamentele depuse de senatori la cele legile ale Justiției au fost discutate și votate ca vântul și luni în comisia condusă de Florin Iordache. PNL acuză că s-au modificat și texte în afara celor semnalate de CCR, ceea ce este neconstituțional.

Partidul Național Liberal va contesta din nou la Curtea Constituțională a României modificările la legile Justiției, a anunțat luni deputatul PNL Ioan Cupșa, după ce legile Justiției au trecut și luni prin comisia specială condusă de Florin Iordache.

„Ședința comisiei, de astăzi, a fost, de asemenea, sub imperiul grabei și superficialității, așa cum s-au desfășurat o bună parte din lucrările acestei comisii speciale. Am fost convocați undeva în cursul după-amiezii de ieri, nu ni s-a comunicat până astăzi la orele 10,00 niciunul dintre amendamentele care urmau a fi dezbătute, drept urmare - superficialitate maximă și grabă nejustificată. PNL va ataca din nou la Curtea Constituțională. Ne-au lăsat suficiente motive sau, în sfârșit, au creat suficiente motive pentru ca textele ce vor fi adoptate ca urmare a reexaminării să fie declarate în bună măsură neconstituționale”, a declarat Ioan Cupșa.

Deputatul explică că unul dintre motive este acela că în procedura de reexaminare au fost modificate texte care nu au fost declarate neconstituționale de către CCR și nu se află într-o legătură funcțională cu celelalte texte, arătând că astfel se încalcă alte decizii ale Curții și practica în materie.

„Nu au aplicat cu corectitudine decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituționale. Au adăugat texte noi la texte care au fost adoptate anterior”, a explicat Cupșa.

Comisia parlamentară specială a adoptat luni raport favorabil, cu amendamente, pentru modificările celor trei legi ale Justiției - 303/2004 privind statutul magistraților, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind funcționarea și organizarea CSM.

În cursul după-amiezii, cele trei legi au fost votate și în plenul Camerei superioare a Parlamentului.

Cele trei legi vor merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Forumul Judecătorilor din România îi solicită președintelui Klaus Iohannis să retrimită Parlamentului cele trei legi ale justiției, dar și să solicite opinia Comisiei de la Veneția, relateaza News.ro.

Forumul Judecătorilor din România spune, în scrisoarea adresată președintelui, că se impune ca cele trei legi ale justiției să fie reanalizate de Parlament sub aspectul oportunității acestora, întrucât, pe de o parte, interesul public general nu justifică multe dintre reglementări, iar, pe de altă parte, este pusă în discuție respectarea angajamentelor asumate de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.