Fost șef al Consiliului Județean Prahova a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare într-un dosar de corupție. Și fiul său, deputatul Vlad Cosma, a primit 5 ani de închisoare. Judecătorii au decis și confiscarea a un milion de euro în acest caz.

Sentința dată marți de Înalta Curte de Casație și Justiție vine în unul dintre cele mai importante dosare de corupție, Mircea și Vlad Cosma fiind două dintre cele mai influente personaje din județul Prahova. Condamnările nu sunt definitive și pot fi atacate, dar sechestrele puse de procurori au fost menținute.

Tot în acest dosar a mai fost condamnat și omul de afaceri Răzvan Alexe. Acesta are o condamnare de 2 ani și șase luni de închisoare. De precizat că Răzvan Alexe a cerut să fie judecat în procedură simplificată după ce a recunoscut toate acuzațiile așa cum au fost formulate de procurori.

Și fostul director din cadrul Consiliului Județean Prahova, Daniel Alixandrescu, a primit 6 ani de închisoare.

Mircea și Vlad Cosma au fost trimiși în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, respectiv trafic de influență, în timp ce Răzvan Alexe și Daniel Alixandrescu au fost acuzați de dare de mită, trafic de influență, respectiv de dare de mită și abuz în serviciu.

Conform DNA, „ în perioada 2012 - 2013, inculpații Alexe Răzvan și Cosma Vlad Alexandru au pretins și primit de la trei reprezentanți ai unor societăți comerciale, denunțători în cauză, suma totala de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societați către două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Razvan”.

Procurorii spun că sumele de bani au fost pretinse și primite de cei doi în schimbul intervenției la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Județean Prahova - Mircea Cosma, președintele CJ Prahova și Daniel Alixandrescu, director executiv al Direcției Patrimoniu, astfel încât cele trei societăți să obțină de la Consiliul Județean Prahova trei lucrări de modernizare/intreținere a drumurilor, dar și pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Astfel, lucrările au fost „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, județul Prahova”, „Lucrări și servicii privind întreținerea curentă a drumurilor publice – plombe” și „Întreținerea curenta a drumurilor județene pe timp de iarnă 2012 -2013”.

„Pentru ca societățile denunțătorilor să căștige cele trei lucrări, în cadrul Consiliului Județean Prahova s-au desfășurat, sub directa implicare a inculpaților Cosma Mircea și Alixandrescu Daniel Adrian, proceduri de achiziție publică, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin care bugetul județului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei”, explică procurorii.

DNA susține că Mircea Cosma și Daniel Adrian Alixandrescu au pretins și primit de la Răzvan Alexe o parte din sumele pretinse și primite de acesta de la denunțători: Mircea Cosma - 1,9 milioane de lei, iar Daniel Alixandrescu 130.000 lei.

„Anterior, în perioada 2010 - 2011, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova, inculpatul Cosma Mircea a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăți comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică județeană pentru lucrări executate de aceasta firmă, suma totală de 900.000 lei din care a primit 550.000 lei”, mai spun procurorii anticorupție.

Banii au fost disimulați în contravaloarea unor suprafețe de teren arabil pe care firma le-a achiziționat de la persoane interpuse, apropiate familieiCosma, la prețuri supraevaluate.