Curtea Constituțională a României a respins, marți, ca neîntemeiată, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la constituirea completelor de judecată, au precizat surse din CCR pentru Agerpres.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, judecătorii constituționali au dezbătut sesizarea Avocatului Poporului asupra mai multor dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Avocatul Poporului spunea în sesizare că dispozițiile criticate aduc atingere mai multor prevederi din Constituție.

"Examinând prevederile legale invocate, care stabilesc atribuția colegiilor de conducere (al Înaltei Curți de Casație și Justiție și al celorlalte instanțe de judecată) de a reglementa compunerea completelor de judecată, prin raportare la considerentele Deciziilor nr.68512018 și nr. 41712019 ale Curții Constituționale, constatăm că acestea contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constituție privind dreptul la un proces echitabil, în componenta sa referitoare la stabilirea prin lege a instanței judecătorești, a art. 73 alin. (3) lit.l) teza a II-a și art. 126 alin. ( I ) și alin. (4) din Constituție, potrivit cărora 'organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi", respectiv 'Competența instanțelor judecătorești și procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege', iar 'Compunerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și regulile de funcționare a acesteia se stabilesc prin lege organică', precum și celor ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale", se arăta în sesizare.

Semnatarul menționează că, întrucât actul astfel adoptat este unul administrativ, conținutul său nu poate viza aplicarea și interpretarea legii de procedură. "Or, modul de desemnare a membrilor completelor ține tocmai de aplicarea normelor procedurale. Colegiul de conducere al Înaltei Curți de Casație și Justiție nu poate prelua atribuții jurisdicționale din chiar sfera de competență primară a puterii judecătorești", susținea Avocatul Poporului.

Avocatul Adrian Toni Neacșu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, arată într-o postare pe Facebook că Avocatul Poporului cere Curții Constituționale să constate că textele din legea de organizare judiciară care permit colegiilor de conducere să stabilească arbitrar componența completelor colegiale, iar nu în mod aleatoriu, sunt neconstituționale.

"În ședința de marți, Curtea Constituțională discută sesizarea Avocatului Poporului din 2019 privind nelegalitatea constituirii completelor de judecată colegiale la ICCJ și la toate celelalte instanțe. Mai exact, pe calea excepției de neconstituționalitate ridicată direct, Avocatul Poporului solicită CCR să constate că textele din legea de organizare judiciară care permit colegiilor de conducere să stabilească arbitrar componența completelor colegiale, iar nu în mod aleatoriu, sunt neconstituționale. În acest dosar, am trimis și eu în 26.11.2019 un Amicus Curiae în care susțin și întăresc argumentele Avocatului Poporului în special în ce privește neconstituționalitatea textului de lege care permite ICCJ să stabilească completele de judecată fără tragerea la sorți, sau în orice altă modalitate aleatorie care nu înseamnă așezarea cu mâna a judecătorilor care le compun", spune avocatul.