Shhaideh a fost citată de procurori pentru a da declarații în dosarul ce privește trecerea unei bucăți din Dunăre din proprietatea statului în administrarea Tel Drum, firmă ce-ar avea legături cu familia lui Liviu Dragnea, șeful PSD.

UPDATE Perchezițiile DNA la Consiliul Județean Teleorman s-au încheiat astă noapte, dar angajații trebuie să mai trimită documente la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

„Procedura s-a încheiat la ora 3,00 în această dimineață. Au mai cedat angajați din cei 30 rămași inițial. Până la final au rămas zece. Acum, avem noi sarcină să trimitem restul documentelor", a declarat șeful CJ Teleorman.

În paralel cu "vizitele" politicienilor din dosar la DNA, procurorii au ridicat documente de la sediul Consiliului Județean Teleorman. Acțiunea s-ar putea prelungi până joi, circa 30 de angajați fiind nevoiți să stea la serviciu până la încheierea procedurilor procurorilor anticorupție, potrivit unor surse din administrația județeană.

"Sunt foarte multe documente. Au terminat aproximativ un sfert din totalul documentelor. Va dura până dimineață, în cel mai fericit caz. Documentele vor fi tot în Consiliul Județean. Se puteau efectua procedurile și mâine sau vineri. Este vorba de zeci de persoane. Unii mai pleacă acasă apoi revin. O angajată de la arhive este însărcinată", a declarat, pentru Agerpres, una dintre surse.

***

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, miercuri, la ieșirea de la DNA, că a fost chemată de procurori pentru a i se transmite că are posibilitatea de a recuza un expert.

"În acest moment am fost convocată cu alte persoane din acest dosar. Ni s-a adus la cunoștință posibilitatea de a recuza un expert. Această decizie o voi lua împreună cu avocata. Termenul este până mâine și astea au fost toate aspectele procedurale", a precizat Shhaideh, potrivit Agerpres.

Întrebată când va da declarație în dosar, Shhaideh a răspuns: "Când o să am posibilitatea să studiez tot dosarul. Dosarul de abia a fost predat. O să am și eu posibilitatea, ca toată lumea, să studiez acest dosar".

Tot miercuri, la DNA a venit și fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman Adrian Gâdea, în prezent secretar de stat la Ministerul Dezvoltării. Gâdea e urmărit penal de DNA în afacerea Belina.

***

Ministrul Dezvoltării Sevil Shhaideh, propusă pentru remaniere din guvernul Tudose, este la a doua vizită în birourile procurorilor în dosarul „Belina”. Sevil Shhaideh a mai fost citată la DNA în urmă cu trei săptămâni, atunci când magistrații i-au adus la cunoștință că are calitatea de suspect în acest dosar.

Vicepremierul Sevil Shhaideh a refuzat atunci să dea declarații și a cerut timp să studieze acuzațiile aduse în acest caz.

Dosarul în care DNA le investighează pe Sevil Shhaideh și Rovana Plumb se referă la afacerea Lacului Belina și a brațului Pavel al Dunării, ajunse la rugămintea lui Liviu Dragnea la CJ Teleorman, iar apoi la compania Tel Drum, despre care se bănuiește că ar fi controlată de Liviu Dragnea.

Conform procurorilor, „în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private (firma Tel Drum, n.r.)”.

DNA susține că au fost întocmite două hotărâri de guvern cu încălcarea Constituției României și alte patru legi și a unei ordonanțe de urgență a guvernului.

„Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale "Apele Române". Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate”, mai arată procurorii anticorupție într-un comunicat de presă.

Anchetatorii mai spun că, „fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice, s-au opus la primul act normativ și „au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea "Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern”.

„În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea "Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern”, mai spune DNA.

Procurorii arată concret că în ședința de guvern din 6 noiembrie 2013, „s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.

Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice”, mai spun procurorii.

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb pe care o bănuiesc că „a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

„Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii menționează și că suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private și înainte de emiterea actelor normative de mai sus.

„Pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme (Tel Drum, n.r.) referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară "curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială. Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gușă Rodica și Diaconu Alexandrina Anduța, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul Civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, explică procurorii.

Sevil Shhaideh este acuzată de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar Rovana Plumb este acuzată de complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.

Insula Belina și Brațul Pavel sunt preferate de liderul PSD pentru partide de pescuit alături de alți oficiali ai statului, dar și prieteni.