Avocatul Alinei Bica a anunțat vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că fosta șefă a DIICOT a primit din ianuarie statutul de refugiat politic în Costa Rica și solicită să fie audiată prin videoconferință în procesul în care este judecată.

UPDATE

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au declarat vineri că Alina Bica nu a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, așa cum susține avocatul acesteia, fosta șefă a DIICOT fiind solicitant cu un carnet provizoriu care expiră în ianuarie 2019.

+++

Alina Bica este judecată, alături de omul de afaceri Dorin Cocoș și fiul acestuia, Alin Cocoș, în procesul ANRP, pentru fapte de corupție.

Săptămâna trecută, prietena Alinei Bica, Elena Udrea, aflată și ea în Costa Rica, a adresat o cerere similară judecătorilor ÎCCJ. Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a depus un memoriu în instanță, prin care Elena Udrea solicita să fie audiată prin videoconferință sau comisie rogatorie în procesul „Gala Bute”, susținând că a primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, țară unde și-a stabilit reședința. Astfel, avocatul susținea că Elena Udrea a primit acest statut pe 21 martie, cu titlu provizoriu, urmând să devină permanent după un an.

Dar judecătorii Înaltei Curți au respins cererea depusă de Elena Udrea, susținând că nu rezultă din înscrisurile depuse de avocați că ar fi primit statutul de refugiat politic în Costa Rica, ci doar că a formulat o solicitare către autorități în acest sens.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica are două condamnări în primă instanță: una la 4 ani de închisoare, iar cea de-a doua la 3 ani si 6 luni.