Liderul Sindicatului de la Metrou, Ion Rădoi, s-a prezentat joi, la Tribunalul București, unde a contestat decizia procurorilor de a-l pune sub control judiciar, susținând că are de gând să facă o "evaluare" dacă se pensionează în perioada următoare.

"Am considerat că este o ilegalitate (măsura controlului judiciar). În momentul în care ești acuzat pentru orice, nu mai știu cum... șantaj. Nu am aflat pe cine am șantajat. M-am întâlnit vreodată? Nici nu l-am văzut pe ministrul Transporturilor. A refuzat. Avem 21 de adrese făcute către Ministerul Transporturilor și nu a răspuns la niciuna. Nu numai că nu l-am întâlnit, nici nu a răspuns", a spus Rădoi, în fața sediului Tribunalului, citat de Agerpres.

Întrebat de jurnaliști dacă a depus documentele pentru pensionare, el a răspuns: "Nu am depus. Am de gând, în schimb, să fac o evaluare. Deci, nicicum. Nu, pentru că le-aș da prea mare satisfacție".

Tribunalul București a rămas joi în pronunțare pe cererea lui Ion Rădoi de ridicare a controlului judiciar.Pe 14 iulie, DNA a anunțat că Ion Rădoi a fost pus sub urmărire penală, într-un dosar în care este acuzat de folosirea influenței și șantaj.

De asemenea, procurorii au instituit în cazul lui Rădoi controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.Președinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM) și administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL (societate deținută de USLM), Rădoi este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată și șantaj (două fapte).

Aceeași măsură a controlului judiciar a fost luată și în cazul unui administrator al unor societăți comerciale acuzat de complicitate la folosire a influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un sindicat, în formă continuată.

Conform DNA, dosarul are ca obiect investigarea modalității în care au fost exploatate și administrate spațiile comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 - iulie 2021.

Anchetatorii explică faptul că, în cursul anului 2003, SC Metrorex SA a încheiat un contract de asociere în participațiune cu SC Sindomet Servcom SRL, firmă deținută de Sindicatul Unitatea - Sindicatul Liber de la Metrou și controlată de Ion Rădoi, ce avea ca obiect exploatarea și administrarea în comun a suprafețelor din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activități comerciale în scopul obținerii de profit.

În realitate, susține DNA, SC Sindomet Servcom SRL ar fi controlat și gestionat singură administrarea spațiilor comerciale de la metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spațiilor comerciale, a modului de înființare de noi spații comerciale și de stabilire a chiriei.

"Cu titlu de exemplu, precizăm că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participațiune, care a încetat în luna septembrie 2018", se arăta într-un comunicat de presă al DNA.

În aceste condiții, susțin procurorii, invocând existența unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spațiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora și obținerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane lei.

"În perioada septembrie 2018 - iulie 2021, Ion Rădoi, în calitățile menționate, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influența și autoritatea funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL și comercianți din spațiile de la metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spațiilor comerciale ce funcționau ilegal din luna septembrie 2018", precizează DNA.

Concret, afirmă anchetatorii, pentru a-i determina pe reprezentanții decizionali - ministrul Transporturilor (care avea dreptul legal de împuternicit de reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor pentru prelungirea/acordarea dreptului de a folosi în continuare spațiile comerciale respective de către SC Sindomet Servcom SRL) și directorul general al Metrorex (ca reprezentant decizional în cadrul Consiliului de Administrație al Metrorex) - să ajungă la o soluție favorabilă intereselor sale, Rădoi, printre altele, ar fi organizat și demarat protestul din 25/26 martie, soldat cu blocarea circulației trenurilor din subteran aproape întreaga zi de 26 martie, fapt ce a generat dificultăți în realizarea transportului suprateran, în condițiile stării de alertă.

Potrivit procurorilor, Ion Rădoi i-ar fi pe coordonat angajații Metrorex și membri ai USLM, unii cu funcții de conducere, prezenți la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceștia pe toată durata desfășurării lui și ar fi cooptat la protestul suprateran de la metrou comercianți, beneficiari ai spațiilor în litigiu, aflați sub coordonarea celuilalt inculpat.

Totodată, Rădoi ar fi determinat angajații Metrorex prezenți la locul de muncă să-și întrerupă programul ca să participe la împiedicarea demolării spațiilor comerciale și să nu respecte astfel ordinele date de directorul general al companiei și ar fi determinat și alți lideri de sindicat să procedeze la fel. În plus, conform DNA, el ar fi încercat să identifice persoane cu funcții de decizie la nivel politic, guvernamental și local, care să intervină în sprijinul său, cu scopul de a-i determina pe ministrul Transporturilor și pe directorul Metrorex să renunțe la desființarea a spațiilor comerciale de la metrou.

Prin controlul judiciar, procurorii au stabilit, printre altele, ca Ion Rădoi să nu se deplaseze la sediul USLM și la sediul SC Sindomet Servcom SRL și să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa.