Sorin Oprescu a fost condamnat vineri de Curtea de Apel, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și abuz în serviciu.

UPDATE

Sorin Oprescu a părăsit teritoriul României în urmă cu două săptămâni și a fost dat în urmărire generală.

***

În primă instanță, în 2019, fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Curtea de Apel a mai dispus confiscarea a 25.000 euro, 102.400 lei și 9.500 euro de la Sorin Oprescu.

Magistrații au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul București, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane) a primit 11 ani și 6 luni închisoare, de la acesta fiind confiscate și sumele de 12.053.249 lei și 537.121 lei.

Cristian Stanca (fostul șofer al lui Oprescu) a fost condamnat la 7 ani și 2 luni.

Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcției economice din Primăria Generală) a primit 6 ani și 10 luni cu executare; Florin Șupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești) - 7 ani închisoare cu executare; Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești) - 2 ani și 10 luni cu suspendare; Claudiu Bengalici (administrator al unei societăți comerciale) - 6 ani și 6 luni cu executare, Albu Romeo - 6 ani, Ion Niță - 7 ani și 10 luni.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Cornel Popa, fost director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

DNA l-a acuzat pe fostul primar că, în 2014, a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, "persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian".

Pe 05 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit de la Bogdan Cornel Popa suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

Tot atunci, spun procurorii DNA, fostul primar, după ce a primit banii, a trimis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală.