Procurorii anticorupție au finalizat dosarul în care era anchetat primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu. Magistrații au întocmit rechizitoriul și l-au trimis în judecată.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată vineri pe Sorin Oprescu, primarul suspendat al Bucureștiului, acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată Cristian Stanca, zis „Grenadă”, fostul său șofer, dar și Mircea Octavian Constantinescu - directorul Direcției Economice din cadrul aparatului Primarului Municipiului București, Florin Șupeală - director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (C.C.P.B.P.B.) cu atribuții de director adjunct și Claudiu Bengalici, administratorul unei firme.

Pe lângă aceștia, și Bogdan Popa - fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Romeo Albu, Ruxandra Avasiloaie Petroi, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și Ion Niță vor fi judecați pentru fapte de corupție și crimă organizată.

Conform procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și celelalte persoane trimise în judecată. Gruparea avea drept scop darea și luarea de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București. Conducerea acestui grup a fost preluată la finalul anului 2013 de Sorin Oprescu.

„Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, notează procurorii în actul de acuzare.

Pe măsură ce alte persoane s-a alăturat „afacerii”, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura grupului a suferit modificări. Astfel, după preluarea conducerii de către Sorin Oprescu, a fost creat un eșalon de „secunzi” ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții.

Pe 05 septembrie 2015, Sorin Oprescu, în baza unei înțelegeri prealabile cu Bogdan Popa și Cristian Stanca „Grenadă”, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

„Prin această conduită, Primarul al Municipiului București nu a făcut altceva decât să valideze activitatea infracțională desfășurată de inculpații Stanca Cristian și Popa Bogdan Cornel, dar și menținerea acestuia din urmă în funcția de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilității numirii sale ca director la A.L.P.A.B., deși știa că acesta comite infracțiuni de corupție”, susțin procurorii DNA.

După primirea celor 25.000 euro de la Bogdan Popa, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală.

10,5 milioane de lei mită pentru șeful de la Palatele Brâncovenești 

Procurorii anticorupție notează în rechizitoriu că Bogdan Popa a primit în 2013 și 2014 nu mai puțin de 2,8 milioane de lei de la administratorii unei societății comerciale (denunțători în cauză) în legătură cu două contracte. Banii i-ar fi primit prin intermediul unor persoane și firme controlate de el prin Romeo Albu și Claudiu Bengalici.

Mita ar fi fost luată folosindu-se de influența pe care Bogdan Popa o avea asupra lui Sorin Oprescu, pe care îl putea determina să dispună virarea cu prioritate a sumelor necesare către instituția respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunțători, să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul C.C.P.B.P.B., aflat în subordinea lui, de către societatea denunțătoare, să prindă în bugetul C.C.P.B.P.B., aferent anului 2014, suma necesară pentru execuția unor lucrări.

Ulterior, după ce a ajuns șef la Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, sumele primite drept mită s-ar fi mărit considerabil.

„În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câștigarea contractului de către societatea denunțătoare, a vorbi cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire propusă de denunțători, să o și aprobe personal, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de societatea denunțătoare foarte repede față de momentul facturării.

„În perioada mai-august 2015, în același context, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, împreună cu inculpatul Stanca Cristian, a pretins de la aceeași martori denunțători, prin intermediari, suma 60.000 euro, ca mită pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea”, explică procurorii.

Pentru aceeași bani, Bogdan Popa a promis denunțătorilor că va facilita încheierea unui acord cadru cu o firmă deținută în acte de Claudiu Bengalici, urmând ca ulterior să subcontracteze în întregime către societatea denunțătoare execuția lucrărilor, să vorbească cu angajații din subordine sa accepte documentația de atribuire propusă de denunțători și să o aprobe personal.

În perioada mai-august 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, împreună cu inculpatul Stanca Cristian a pretins, prin intermediari, de la aceeași denunțători suma de 852.626, 5 lei, din care au primit suma de 5.000 euro, pentru a fi de acord să vireze din patrimoniu A.C.C.U. în cel al C.C.P.B.P.B. sumele necesare, pentru ca aceasta din urmă să achite, contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunțătoare, în temeiul unui contract de prestări servicii.