Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv în dosarul devalizării companiei Petromservice. Liderul de sindicat Liviu Luca a fost și el condamnat tot cu suspendare. Prejudiciul este de peste 80 milioane de euro.

Curtea de Apel București a dat sentința defintivă în dosarul falimentării firmei Petromservice. Sorin Ovidiu Vîntu și sindicalistul Liviu Luca au fost condamnați definitiv la 6 ani și două luni, respectiv șase ani de închisoare cu executare.

Procurorii spun că, în 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acționarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziția a aproape 50% din acțiunile societății, fiind ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanțat preluarea pachetului de acțiuni.

În 2007, SC Petromservice SA a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro.

„Întrucât, în aceeași perioadă, împotriva societății erau în curs de desfășurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obținute de către angajați prin intermediul unor hotărâri judecătorești, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichiditățile societății să fie transferate în patrimoniul unor companii offshore controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaților sau să fie distribuite ca dividende acționarilor minoritari”, au precizat procurorii.

Sorin Ovidiu Vîntu și Liviu Luca au fost acuzați de delapidare și spălare de bani.

Prejudiciul calculat în acest dosar depășește 80 de milioane de euro.