Curtea de Apel București a decis vineri respingerea arestării preventive a Sorinei Pintea și plasarea sa sub control judiciar.

Astfel, fosta ministră a Sănătății va fi eliberată din Arestul Central al Poliției Capitalei și va fi cercetată în stare de libertate. 

Judecătorii de la CAB au dispus ca Sorina Pintea să fie plasată sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, perioadă în care trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la IPJ Maramureș, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de această instituție ori de câte este chemată.

De asemenea, Sorina Pintea nu are voie să comunice direct sau indirect cu inculpatul Mihai Coste, precum și cu martorii George Lucian Tudor, Octavian Niculescu, Marius Mihai Barbul și Dan Botorce.

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, pe 29 februarie, a Sorinei Pintea, manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, județul Maramureș.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, Sorina Pintea ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, ”care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect "proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială”.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul Sorinei Pintea din cadrul spitalului, ”s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.