Uliana Ochinciuc, soția fostului patron al Hexi Pharma, dar și fratele acesteia, au fost puși sub acuzare. Și Flori Dinu, directorul firmei este anchetată. Procurorii descriu mecanismul prin care offshore-urile îl ajutau pe Condrea să evite taxele.

UPDATE 14:15 DNA a început urmărirea penală împotriva firmelor Hexi Pharma (pentru evaziune fiscală și spălarea banilor), CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, ambele din Cipru (pentru complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor)

În același dosar, Flori Dinu, director general al Hexi Pharma este cercetată pentru complicitate la evaziune fiscală, iar Miron Panaitescu (fost partener de afaceri a lui Dan Condrea), Uliana Ochinciuc (partenera de viață a lui Dan Condrea și Radu Ochinciuc sunt acuzați de spălarea banilor.

Conform procurorilor, în perioada 2008 – 2016, firma Hexi Pharma a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de intermediere a achizițiilor de bunuri, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și diminuării obligațiilor de plată către bugetul de stat cu o sumă estimată în această etapă a cercetărilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

„Astfel, societatea înregistra achiziții de la două societăți înregistrate în Cipru, având ca obiect substanțe active folosite în procesul de producție a biocidelor. În realitate, achizițiile erau realizate de către HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producătoare din Germania, așa cum rezultă din documentele obținute din această țară în cursul urmăririi penale. Comenzile erau realizate în România de către angajații HEXI PHARMA, care se ocupau și de realizarea plăților către producători, iar produsele erau livrate din Germania direct în România”, explică procurorii mecanismul.

DNA susține că s-a înregistrat cheltuieli de peste 53,5 milioane de lei, în condițiile în care valoarea reală a bunurilor achiziționate a fost de 4,7 milioane de lei.

„Având în vedere caracterul fictiv al operațiunii de intermediere, diferența de preț înregistrată în contabilitate ca urmare a acestor fapte, în sumă de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasă de la impozitare în mod nelegal, pentru ca societatea să nu plătească impozitul pe profit datorat”, arată anchetatorii.

Offshore-urile din Cipru erau CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions și Hatom.

Procurorii mai spun că din extrasele bancare ale acestor societăți rezultă că activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive.

„Societățile nu au angajați, nu au alți parteneri de afaceri și nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele îndeplinite în numele lor aparținând în realitate reprezentanților HEXI PHARMA CO SRL”.

Procurorii spun că în registrele publice din Cipru societățile figurează cu acționari și directori nominali cetățeni ciprioți, însă din documentele de înființare obținute în cursul anchetei rezultă că beneficiarul real al celor două Poffshore-uri era Dan Condrea, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO SRL.

Conform DNA, și Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA SRL, a participat la această evaziune fiscală prin semnarea unui contract și acte adiționale cu societatea Hatom Limited, „prin care compania cipriotă a fost interpusă în mod fictiv în relația comercială cu furnizorii externi din Germania, în scopul majorării în mod nejustificat a prețului bunurilor achiziționate și a diminuării impozitului pe profit datorat”.

Procurorii mai dezvăluie și faptul că banii au fost transferați în conturile bancare deschise în Cipru și în România de către firmele offshore. Aceste sume ar fi revenit în România, fie în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui acestuia (în total 1.239.900 euro), fie în conturile unei rețele formate din 9 firme controlate de Miron Panaitescu, „în baza unor operațiuni de consultanță fictive prin care se urmărea să se ascundă originea infracțională a banilor (suma totală de 2.768.050 euro)”.

DNA a aflat și că după dezvăluirile din presă legate de dezinfectanții diluați, Dan Condrea a transferat o parte din aceste sume din conturile personale în conturile Ulianei și Raddu Ochinciuc (229.024 euro, respectiv 320.000 euro) „în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite”.

Procurorii au pus sechestru pe 23 de imobile situate în municipiul București și județul Ilfov, 32 de autoturisme, utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție, conturi bancare deschise în România, Cipru, Elveția și Germania de către persoanele care au participat la săvârșirea infracțiunilor sau care au obținut beneficii în urma acestora.

UPDATE 13.00 Flori Dinu, director Hexi Pharma, a fost pusă sub acuzare pentru complicitate la delapidare. 

Procurorii anticorupție au dat startul audierilor în cazul fostului patron al Hexi Pharma, la DNA fiind chemați soția lui Dan Condrea, fratele acesteia, directoarea firmei Hexi Pharma și un fost partener de afaceri.

Este vorba despre un nou dosar, diferit de cel aflat în lucru la Parchetul General, acolo unde se investighează cazul dezinfectanților diluați și cel al morții lui Dan Condrea.

Flori Dinu este anchetată de Parchetul General în arest la domiciliu în dosarul Hexi Pharma pentru 99 de infracțiuni de înșelăciune în formă continuată, 29 de înșelăciuni simple și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

„Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuții în special pe partea de vânzări desfășurată de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea și cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificațiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele și a intermediat activitatea de negociere și încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanții unităților medicale care au achiziționat produsele. Faptele au fost comise prin utilizarea de mijloace frauduloase, reprezentate de etichetele produselor neconforme, precum și ofertele transmise unităților înșelate, direct sau prin intermediul portalului e-licitatii.ro”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General transmis în 28 mai.

Procurorii au estimat prejudiciul la 28 de milioane de lei, fiind aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate conform contractelor încheiate în intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 între Hexi Pharma și mai multe unități sanitare.