Secția Specială de anchetare a magistraților a fost desființată pentru că a reprezentat o anomalie juridică, declară într-un interviu pentru RFI ministrul Justiției, Stelian Ion.

 ”Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost făcute prin modificările Iordache la legile justiției a fost înființarea acestei Secții Speciale. A reprezentat de la bun început o anomalie juridică. Există multe probleme de structură referitoare la această secție. Până la urmă, avem un bilanț rușinos, tragem linie după doi ani de zile de activitate și vedem că ceea ce ar fi putut face bine, poate, această secție nu prea s-a întâmplat. A fost o ineficiență totală, nici un caz de corupție depistat, scurgeri de informații, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă în privința Secției Speciale. Deci a reprezentat un mecanism gândit de Liviu Dragnea și împins de ceilalți parlamentari PSD de atunci, Florin Iordache, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit să intimideze și să persecute magistrații incomozi”, a spus Stelian Ion.

Citește și: Proiectul privind desființarea Secției speciale a fost aprobat de Guvern

Întrebat dacă ar fi păstrat Secția Specială în cazul în care ea ar fi fost eficientă, ministrul Justiției a răspuns: ”Dacă ar fi fost eficientă, ar fi fost greu să argumentezi desființarea ei. Chiar dacă la început o astfel de structură este criticată, eu am criticat-o de la bun început, alături de colegii mei, au existat critici argumentate foarte bine și din partea Comisiei de la Veneția, din partea GRECO și a Comisiei Europene, în cadrul rapoartelor MCV, dar dacă ar fi demonstrat că este eficientă, ar fi fost greu de desființat și probabil că ar fi rămas în ființă, să spun așa (...). Realitatea însă ne-a demonstrat că ceea ce spuneam în 2017 s-a adeverit”. 

Stelian Ion explică și de ce avizul dat de CSM pentru desființarea Secției Speciale a fost negativ.

”Explicația mea este aceea că o parte a magistraților din CSM și evident o parte a magistraților din țară, eu spun că o mai mică parte, au considerat că ar trebui odată cu desființarea Secției Speciale, să existe niște imunități suplimentare pentru magistrați, cu care eu personal nu sunt de acord. Nu sunt necesare acum imunități pentru magistrați, dacă avem în vedere egalitatea în fața legii, dacă avem în vedere faptul că există anumite imunități asemănătoare celor pentru parlamentari și anume la percheziție, arestare, reținere, există încuviințarea CSM, secțiilor din cadrul CSM”, a conchis ministrul.