Fostul ministru a Justiției, Stelian Ion, a declarat luni, la RFI, că se așteaptă de la actualul ministru de resort, Cătălin Predoiu la noi "tactici de tergiversare" a desființării Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

”Mă aștept la noi tactici de tergiversare din partea ministrului Cătălin Predoiu și a actualului Guvern. Ceea ce se întâmplă este inadmisibil, pentru că era un proiect de desființare a Secției Speciale, care a trecut prin Camera Deputaților și se află acum la Senat, la vot final. Dacă se dorea adăugarea vreunui amendament, oferirea unei garanții pe care poate noi n-am văzut-o la momentul respectiv, deși am oferit mai multe variante și nu au fost acceptate în vechea formulă de coaliție, se puteau amenda acele prevederi din proiectul de lege și se putea da un vot rapid. Să reiei totul de la zero acum este absolut absurd”, a spus Stelian Ion.

Deputatul USR al Justiției îl critică pe Cătălin Predoiu pentru că a spus că până la jumătatea lunii februarie va trimite legea de desființare a SIIJ în Parlament, lucrul imposibil decât dacă se încalcă alte legi.

Potrivit lui Stelian Ion, legile despre care vorbește sunt cea referitoare la transparența decizională și legea 52 din 2003.

"Dacă reiei de la zero, înseamnă că ar trebui să pui în dezbatere publică acest proiect. Dacă ar pune azi în dezbatere publică, ar trebui să treacă 30 de zile lucrătoare, deci aproape 40 de zile, până când să poată promova proiectul, după care ar trebui un aviz și de la CSM. La CSM e blocaj, nu știm dacă se va debloca situația până la momentul respectiv. De asta spun că este dovadă și de neseriozitate. Pe de altă parte, tot legat de CSM, am lăsat la cheie proiectul de lege referitor la modificarea Codului Penal și de Procedură Penală, se trecuse și de perioada asta referitoare la transparența decizională, de consultare publică, ministrul ne anunță că se va depune undeva prin martie, la sfârșitul lui martie. Nu este nevoie decât de niște avize de la celelalte ministere și de trecerea prin Guvern, pentru a fi promovată acea formulă pe care am găsit-o. Sunt tot felul de tactici de tergiversare”, a adăugat fostul ministru.

Reacția acestuia vine după ce Ministerul Justiției anunță că a finalizat proiectul de lege privind desființarea SIIJ și că săptămâna aceasta va iniția procedurile pentru ca documentul să fie aprobat de Guvern și trimis ulterior în Parlament.