Ministrul justiției, Stelian Ion, ia apărarea libertății de exprimare a magistraților, în contextul în care Inspecția Judiciară cercetează 8 judecători pentru opinii exprimate pe un forum privat de discuții.

”Dreptul la exprimare este un drept fundamental. Chiar dacă au o obligație de rezervă, în privința tuturor problemelor care țin de profesia și activitatea lor, magistrații trebuie să se bucure de libertatea de exprimare. În ultimii ani, luările de poziție curajoase ale magistraților pe tema modificărilor legilor justitiei și a legislației penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept și ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă. Presiuni asupra magistraților, sau intimidări menite să-i descurajeze în a se mai exprima liber în privința problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toții să tăcem și să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica și ne vor copleși”, a precizat ministrul justiției, Stelian Ion, după ce Inspecția Judiciară (IJ) a început cercetarea disciplinară a 8 judecători pentru discuțiile avute pe un grup privat de pe Facebook.

Pentru trei dintre ei, IJ a propus suspendarea, pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției.

Peste 500 de magistrați au trimis o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a interveni în sprijinul judecătorilor cercetați. Semnatarii atrag atenția că printre magistrații vizați se află judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru organizarea și funcționarea Inspecției Judiciare. Totodată, acești magistrați au criticat modificările controversate aduse legilor justiției începând din 2017.

”Deși am primit la rândul meu unele critici la adresa activității de ministru din partea unor magistrați, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut și să recepționez ideea. Nu putem sta cu urechea lipită de ușă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistrații și nu putem tolera ca societate ca magistrații să fie urmăriți, filați în timpul lor liber”, a mai scris ministrul Stelian Ion.

Aceasta îi încurajează pe magistrați să nu tacă și să nu se teamă:

”Să își facă datoria cu profesionalism și cu bună credință, dar și să vorbească despre problemele și pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru și limbaj elegant, așa cum le stă bine unor magistrați”.