USR va ataca la Curtea Constituțională proiectul de „așa-zisă desființare” a Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), a anunțat luni deputatul Stelian Ion, fost ministru al justiției, după ce Senatul a adoptat legea.

„Proiectul a mers pe repede înainte astăzi în Senat, cameră decizională. Nimic nu-i împiedică să pună umărul la demolarea justiției independente și la slăbirea DNA și a luptei împotriva corupției. Colegii mei din Senat au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de așa-zisă desființare a SIIJ, dar reprezentanții PSD-PNL-UDMR s-au opus", a scris pe Facebook Stelian Ion, după ce senatorii au votat în viteză proiectul de lege care-i aparține ministrului justiției Cătălin Predoiu.

„Nu au ținut cont de nimic: nu au făcut consultări reale, au ignorat obiecțiile societății civile și ale asociațiilor profesionale ale magistraților, au evitat avizul Comisiei de la Veneția și au trecut cu tancul acest proiect de înființare a unui mecanism mult mai puternic și mai periculos", a spus Stelian Ion, adăugând că USR va ataca proiectul la CCR.

Senatul a adoptat luni, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, cu 86 de voturi „pentru”, 37 „împotrivă” și o abținere, după o dezbatere rapidă și superficială.

Proiectul de lege, inițiat de Ministerul justiției, prevede că SIIJ se desființează, iar presupusele fapte de corupție ale magistraților urmează a fi instrumentate de către Parchetul General și de către parchetele curților de apel.

DNA a criticat proiectul lui Predoiu, explicând că soluția propusă „vizează înlocuirea unei singure structuri, SIIJ, cu 16 structuri diferite din cadrul Ministerului Public, cu păstrarea competenței după calitatea persoanei, și nu după materie, a noilor procurori ce vor fi desemnați”.

Secția pentru judecători din cadrul CSM și-a exprimat "îngrijorarea și dezacordul profund" față de poziția DNA în legătură cu acest proiect.