Sindicaliștii de la Metrou, apropiați de liderul Ion Rădoi, au discutat în martie 2021, pe un grup de WhatsApp, despre mai multe "idei" pentru a rezolva conflictul cu fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

La un moment dat a fost pusă în discuție angajarea unor "racheți ucraineni", relatează Agerpres.

Extrase din rechizitoriul prin care Ion Rădoi, președinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a fost trimis în judecată de DNA în aprilie 2022, pentru folosirea influenței și șantaj, arată modul în care oamenii liderului de sindicat se gândeau să rezolve relația tensionată cu Drulă, în contextul protestelor declanșate de sindicaliști în martie 2021.

Potrivit rechizitoriului DNA, au fost identificate pe grupul de socializare WhatsApp al salariaților Metrorex, din care făcea parte și Iulian Popescu, lider tineret la USLM și persoană de încredere a lui Ion Rădoi, mai multe mesaje legate de nemulțumirile salariaților și modul de rezolvare a acestora.

Unul dintre mesaje a fost transmis de Cozonac Cristian, cu referire la situația fostului director al Metrorex Ștefan Paraschiv și a ministrului Cătălin Drulă.

Conform rechizitoriului, în cadrul acestui grup au fost vehiculate mai multe "idei" pentru a pune capăt nemulțumirilor, una dintre ele, vehiculată de Cozonac Cristian, fiind de "a pune preț" pe capetele lui Drulă și Paraschiv prin angajarea unor racheți ucraineni, "ceva de calitate", care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5.000 de angajați - fiecare câte 1.000 de lei, urmând a fi strânsă suma de un milion euro: "hai pe ei"..."cât dreaq costă niște racheți d-ăia ucraineni" (...) "hai naiba să punem preț pe capetele lor" (...) "5.000 de angajați dacă donează fiecare 1.000 lei" (...) facem vreun milion de euro și luăm ceva de calitate" (...) "punem preț pe 2 capete (...) Drulă și directorul (...) și-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace" (...) "păi altfel nu se mai poate, ajungem la disperare".

O altă idee vehiculată de un angajat Metrorex (NicuMTX) era aceea a "opririi din circulație a trenurilor de către mecanicii de tren, ca semn de protest pentru că li se taie salariile, a unei greve spontane pentru a nu fi acuzat sindicatul, mecanicii neputând fi dați afară ca urmare a protestului deoarece "nu ai pe cine să angajezi în loc".

Popescu Iulian, lider la tineret USLM, le-a dat asigurări pentru cea de a doua idee, urmând să forțeze o grevă sau protest: "dacă se dă semnalul o să forțăm ceva":"Popescu: câți mecanici sunt dispuși să facă asta nicule?Nicu MTX: sunt 2-3 celorlalți le este fricăPopescu: mâine vorbiți între voi și opriți trenurile dacă aveți sânge în instalațieNicu MTX: la mecanici cam întotdeauna a fost problema asta.

Popescu: Mda, dacă se dă semnalul o să forțăm ceva".

La data de 24 martie 2021, pe același grup de comunicare, Cozonac Cristian a postat următorul mesaj, referindu-se la ministrul Cătălin Drulă și la directorul general Ștefan Paraschiv: "dacă și dă afară și taie și din bani (...) trebuie să îi omorâm (...) la propriu", Popescu Iulian avertizându-l să nu mai spună așa ceva nici în glumă, pentru că sunt supravegheați.

Ion Rădoi, președinte al sindicatului Unitatea - Sindicatul Liber din Metrou, a fost trimis în judecată de DNA pentru folosirea influenței și șantaj. Dosarul are ca obiect investigarea modului în care Rădoi și-ar fi folosit influența și autoritatea de lider sindical pentru a obține foloase necuvenite din exploatarea și administrarea spațiilor comerciale din stațiile de metrou și din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2017 - iulie 2021.