Prețul, cantitatea și furnizorii pentru vaccinurile anti-COVID nu au fost stabilite de miniștrii sănătății din guvernul Cîțu, ci de Comisia Europeană, în numele tuturor statelor membre, a precizat copreședinta partidului REPER, Ramona Strugariu.

"Justiția trebuie să își facă treaba și să investigheze. Nu există nicio urmă de îndoială aici, este valabil pentru orice individ al unui stat, fie el demnitar sau cetățean simplu, legea se aplică la fel pentru toți. Ioana Mihăilă este un om profesionist și integru. Așa o cunosc, așa am lucrat împreună. Am toată încrederea că va pune la dispoziția autorităților de aplicare a legii toate informațiile pentru clarificarea acestui dosar”, a reacționat vineri copreședinta partidului REPER, Ramona Strugariu, cu privire la ancheta DNA privind achizițiile de vaccin anti-Covid.

Strugariu precizează că ”nici prețul, nici cantitatea și nici furnizorii pentru vaccinurile anti-COVID nu fuseseră stabilite de miniștrii sănătății din guvernul Cîțu, nici de Ioana Mihăilă și nici de Vlad Voiculescu”.

”Toate fuseseră decise de Comisia Europeană, în numele tuturor statelor membre, pe baza unor estimări preliminare, într-un context de criză fără precedent și într-un efort transnațional uriaș, contra cronometru, pentru a salva milioane de vieți. Nu știam care va fi vaccinul câștigător”.

Corepreședinta REPER mai precizează că Executivul de la Bruxelles a comandat de 10 ori mai multe doze decât populația UE, peste 4 miliarde de vaccinuri, pentru a securiza stocuri și a se asigura că avem suficient la dispoziție dintre cele care se dovedesc eficiente.

”Lupta pentru viață presupune astfel de decizii. Nu au fost ușor de luat, dar au fost salvate milioane de vieți. Iar ele nu au preț”.

Ramona Strugariu susține că acele cantități achiziționate pentru România presupun două  doze de vaccin și rapel pentru o populație estimată vaccinabilă pe o perioadă suficient de lungă de timp. ”Nu știam cât va dura și când se va termina. Sunt oameni care au făcut și 4 doze de vaccin, iar țintele de vaccinare erau ambițioase la nivel european. În multe state membre au fost atinse”.

Ea mai spune că la momentul la care Ioana Mihăilă, pe atunci membră USR, astăzi în REPER, era ministru al sănătății, în România rata de vaccinare era de până la 100.000 de doze pe zi.

”Suntem alături de Ioana. Avem convingerea că se va face dreptate și avem încredere în justiție”, a încheiat copreședinta și eurodeputata REPER, Ramona Strugariu.

”Deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului", susțin procurorii DNA.

Vlad Voiculescu a explicat joi seara că vaccinarea anti-COVID a fost în subordinea premierului în perioada pandemiei, nu a ministrului Sănătății: "e vorba de faimosul comitet de vaccinare condus de dl. Gheorghiță care îi raporta ministrului Apărării Ciucă și premierului Cîțu".