Stuart Ramsay și doi jurnaliști britanici de la Sky News, urmăriți penal după reportajul din România
Jurnaliștii Sky News unt urmăriți penal de DIICOT pentru transmitere de informații false care ar putea afecta securitatea națională a statului prin inducerea în eroare a autorităților europene și pentru inițierea unui grup infracțional organizat.
Stuart Ramsay și alți doi jurnaliști britanici care au contribuit la realizarea controversatei investigații în România despre traficul de arme au fost puși sub urmărire penală.
DIICOT susține că "din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false", scrie Mediafax.
De altfel, surse judiciare susțin că cei trei jurnaliști vor fi audiați în acest dosar prin comisie rogatorie.
Aceste informații false "au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol", mai precizează DIICOT.
Postul britanic de televiziune Sky News a publicat, la începutul lunii august, o investigație potrivit căreia traficanți de arme din România ar fi vândut arme obținute din Ucraina tuturor celor care doresc, inclusiv teroriștilor.
Jurnaliștii s-au întâlnit cu traficanții pe o șosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajiște. Doi bărbați le-au cerut apoi jurnaliștilor să coboare, i-au percheziționat, le-au verificat echipamentele și le-au încuiat telefoanele mobile în mașină, luându-le cheia.
Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar și muniție pentru ele.
Traficanții au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia și le trimite în vestul Europei și în Orientul Mijlociu. Destinația principală este, totuși, Occidentul.
Imediat după ce a făcut așa-zisa investigație, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, pe 8 august, că nu este exclusă o tentativă de discreditare, pentru că, din ce a văzut, ca nespecialist, poate să spună că acele arme nu erau de război, ci de vânătoare.
Acesta a mai spus că filmarea prezentată de Sky News, în care apar traficanții și armele, pare greu de crezut.
"Este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși nu aveau semnal acolo”, a precizat Horodniceanu.
Reportajul prezentat în urmă cu două săptămâni la televiziunea britanică Sky News în care traficanți de arme din România ar fi fost filmați în timp ce își etalau marfa jurnaliștilor este o făcătură, pretind autoritățile române. Acest lucru reiese și din declarațiile celor care au jucat rolul de traficanți în acest reportaj difuzat.
Procurorii DIICOT au descins săptămâna trecută la locuințele celor ce apar în materialul difuzat de televiziunea Sky News și au efectuat percheziții. Cu toții sunt din județul Bistrița Năsăud. Unul dintre ei a povestit anchetatorilor în detaliu cum s-au desfășurat lucrurile. Conform declarațiilor sale, românul, stabilit în Marea Britanie, ar fi fost contactat de jurnaliștii de la Sky News pentru a realiza un reportaj despre traficul de arme din România.
Cei doi s-au cunoscut prin prisma faptului că și românul lucrează la o televiziune din Marea Britanie.
Românul a fost de acord și a cerut pentru prestația sa 1.000 de euro pentru el, iar 1.000 de euro pentru alți „traficanți”. Ulterior, acesta a contactat în România o rudă și i-a spus că trebuie să joce un rol într-un material filmat de Sky News, să pretindă că sunt traficanți de arme.
De altfel, românul a povestit polițiștilor din Bistrița că scenariul despre cum urma să se desfășoare reportajul a fost stabilit la Londra de către jurnaliștii Sky News. Jurnaliștii le-ar fi spus inclusiv ce să spună în fața camerei de luat vederi.
Procurorii care au verificat „investigația” spun că armele prezentate în film sunt arme de vânătoare și că toți cei care apar în video dețin permis de port armă. În urma perchezițiilor au fost găsite toate armele, iar acestea sunt deținute legal, susțin surse judiciare. A fost găsită inclusiv arma AKM 47, folosită în zonele montane de pădurari.
Cum au ajuns procurorii la ușa actorilor „traficanți”
După ce au aflat din presă că au de-a face cu un posibil trafic cu arme în România, procurorii DIICOT au început verificările. Lucrurile au decurs extrem de simplu.
Procurorii au luat urma jurnaliștilor britanici, care au aterizat la Târgu Mureș, de unde au închiriat o mașină pentru a merge la Bistrița. La hotelul în care au fost cazați apare pe camerele de luat vederi și românul tocmit la Londra, care s-a întâlnit cu jurnaliștii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de cum vor decurge lucrurile.
Săptămâna trecută, cei trei români care au jucat rolul de traficanți de arme au fost arestați preventiv pentru transmitere de informații false care ar putea afecta securitatea națională a statului prin inducerea în eroare a autorităților europene și pentru inițierea unui grup infracțional organizat.
Jurnalistul britanic susține că totul e real
Înainte ca procurorii să ajungă la actorii ce au jucat în filmul cu traficanți de arme, jurnalistul Stuart Ramsay a declarat că totul a fost cât se poate de real, iar investigația sa e durat nouă luni.
„A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziționați, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai ușoară muncă pe care am făcut-o. Și imediat ce și-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat și au plecat”, a explicat jurnalistul Sky News.
Stuart Ramsay a explicat și faptul că presupușii traficanți de arme n-au fost deranjați de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat pentru că, așa cum au spus ei, autoritățile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme”.
Ulterior, și postul de televiziune Sky News a susținut că investigația lui Stuart Ramsay este reală.
Comentarii