Ion Ghizdeanu, fostul președinte al Comisiei Naționale de Prognoză, este vizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 într-un dosar penal.

Concret, este vorba despre falsificarea unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Ulterior, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a anunțat că Ghizdeanu ar fi falsificat peste 1.000 de procese-verbale necesare primăriilor pentru a obține finanțări prin Fondul de Dezvoltare creat de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov.

Ion Ghizdeanu a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru infracțiunea de fals intelectual în formă continuată, potrivit procurorilor.

E vorba despre alocarea de bani din Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), un instrument financiar gândit de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în 2019 pentru a le da bani de la bugetul de stat baronilor locali. FDI era gestionat de Comisia Națională de Prognoză. Guvernul Orban a desființat Fondul și l-a înlocuit din funcție de Ghizdeanu.

Miercuri, în județul Olt au avut loc mai multe percheziții în acest dosar, potrivit publicației Concret în Olt. Procurorii au ridicat documente legate de licitațiile pentru lucrări de infrastructură finanțate din FDI, lucrări câștigate în opt localități beneficiare de o singură firmă – SC Old & New Construct SRL. Firma este deținută de Livia Elena Ungureanu și administrată de Mircea Ungureanu, potrivit portalului Confidas.

 

„În perioada 17.09 2019 - 24.10 2019, inculpatul, în calitate de președinte al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, a falsificat, cu ocazia întocmirii, mai multe procese-verbale, în care s-a menționat în mod mincinos că membrii comisiilor de evaluare și analiză a proiectelor s-au întrunit, au analizat și au propus spre aprobare 1.080 de proiecte. În realitate, membrii comisiei nu s-au întrunit niciodată și nu au făcut nicio apreciere proprie, lista cu proiectele propuse spre aprobare fiind stabilită arbitrar de către inculpat”, arată, într-un comunicat de presă, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.