Guvernul se pregătește să emită o ordonanță de urgență prin care vor grația mai multe pedepse și vor aduce modificări la legile penale, dezincriminând mai multe fapte, ceea ce este, de fapt, o amnistie mascată, scrie hotnews.ro.

Surse guvernamentale au declarat pentru hotnews.ro că guvernul va adopta, miercuri, o Ordonanță de Urgență care aduce o serie de modificări importante în legislația penală.

Deocamdată nu se știe cine va conduce ședința guvernului de miercuri, în condițiile în care premierul Sorin Grindeanu va fi plecat în SUA pentru învestirea în funcție a lui Donald Trump.

Printre cei care ar putea conduce ședința se numără vicepremierul Sevil Shaiddeh sau de ministrul Justiției, Florin Iordache.

Potrivit surselor citate de hotnews.ro, ar urma să fie grațiate o serie de pedepse, iar legislația în ceea ce privește abuzul în serviciu, conflictul de interese și instituția denunțătorului ar putea fi modificate.

De asemenea, ar fi în plan și dezincriminarea unor fapte prevăzute de legea penală, ceea c ear fi, de fapt, o amnistie mascată, deoarece măsura oprește numeroase anchete și procese în curs având ca obiect faptele dezincriminate.

În acest context, Ministrul Justiției, Florin Iordache, declara în cursul zilei de marți că nu ar trebui avută în vedere o amnistie, dar că ar trebui făcută o grațiere colectivă.

„Voi discută astăzi cu primul ministru. Mi se pare un subiect foarte important. Eu am argumentele tehnice. În acest moment sunt peste 8.000 de deținuți în plus, peste cele 19.000 de locuri de cazare în penitenciare. Cu românii care sunt închiși în străinătate, gradul de ocupare ar fi de peste 200%”, a spus ministrul Justiției.

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” nu susține grațierea și amnistia

Asociația „Forumul Judecătorilor din România” a emis un punct de vedere „pentru a se delimita ferm de recentele declarații ale Ministrului Justiției, potrivit căruia grațierea ar fi susținută de asociațiile profesionale ale magistraților”.

„Precizăm că acesta reprezintă punctul de vedere oficial al FJR, orice referire, în general, la intenția de a promova un proiect legislativ necesitând precizarea că – eventual – doar „unele asociații profesionale” ar susține un atare demers, respectiv că există magistrați care se opun”, se arată în comunicatul FJR.

Iohannis: „Ar fi o catastrofă”

„Sigur, or să spună unii că acum președintele bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că președinte trebuie să spună lucruri și preventiv. Și, dacă ne uităm un pic în jur – domnul ministru, nu mi-o luați în nume personal (ministrul Justiției, Florin Iordache – n.r.) – dar constat că ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus – sper că nu am înțeles greșit – că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament”, a afirmat președintele în urmă cu mai bine de o săptămână, la prima ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției aflându-se în stânga sa.

„În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu o urmărire penală în curs, președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare. Unii ar putea să spună că nu-i niciun fel de problemă ... Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal condamnați penal care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România”, a avertizat Klaus Iohannis.

„Odată acceptată ideea unei astfel de legi, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii,de asta spun că ar duce la dispariția statului de drept … ar îndepărta România de la valorile euroatlantice, în care românii cred ... Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule ministru”,a susținut Klaus Iohannis.

Kovesi: „Inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor”

Și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, nu este de acord cu promovarea unei grațieri colective și nici cu amnistierea unor fapte penale. 

„Categoric că, dacă o lege privind amnistia sau grațierea unor fapte care sunt date în competența de investigare a DNA va fi adoptată, categoric această lege va influența lupta anticorupție. În ambele situații, inculpații nu vor mai executa pedepsele, iar banii rămân în buzunarul lor. Spre exemplu, în cazul amnistiei, în toate dosarele în care s-au pronunțat sentințe de condamnare, se șterg consecințele condamnării, toate dosarele care au fost înaintate instanței de judecată cu rechizitoriu, prin trimitere în judecată, se vor înceta aceste procese, iar toate dosarele care sunt în curs de investigare la DNA se vor închide, dacă faptele pe care noi le investigăm vor face obiectul unei legi de amnistie, spre exemplu, sau al unei legi de grațiere”, a declarat Kovesi într-un interviu acordat Agerpres.