UPDATENouă persoane reținute în dosarul de evaziune în care este implicată ferma fiului lui Dragnea
Parchetul General a descins joi dimineață la firma Romcip SA, ferma de porci controlată de fiul liderului PSD Liviu Dragnea, dar și la alte câteva zeci de adrese într-un dosar de evaziune fiscală.
UPDATE 11/8 Procurorii Parchetului General au reținut nouă persoane în dosarul de evaziune fiscală în care joi au fost efectuate percheziții în mai multe locuri, inclusiv la ferma de porci care îi aparține lui Valentin Ștefan Dragnea, fiul președintelui PSD, Liviu Dragnea.
Maria Vasii, avocatul lui Ilie Dragne, a afirmat după audieri că acesta a dat declarații în detaliu în fața anchetatorilor, adăugând că în cazul clientului său este vorba despre o singură tranzacție, relatează Agerpres.
"Domnul Dragne a dat declarații în detaliu. Dumnealui nu a fost în societate la data când s-a făcut această pretinsă tranzacție. Discutăm de o singură tranzacție, de o singură plată. Or, pentru un agent economic din 2013 până în prezent înseamnă că a semnat poate mii de acte fiscale. Din moment ce, în urma a mii de acte examinate, s-a găsit doar această factură de 200.000 de lei, cred că este de invidiat", a declarat Maria Vasii.
Pe de altă parte, Maria Vasii susține că fiul lui Dragnea nu mai este
acționar la ferma de porci de la începutul anului, însă, conform
datelor de la Registrul Comerțului, SC Ferma Salcia SA îi are ca
acționari pe Ștefan Valentin Dragnea — 90% și Ilie Dragne — 10%, ultimul
fiind și director general și administrator al firmei.
UPDATE 2 Ilie Liviu Dragne a fost reținut de procurori. Dragne este administratorul fermei de porci controlată de fiul lui Liviu Dragnea. Procurorii acuză cheltuieli fictive înregistrate în contabilitate în valoare de cel puțin 200.000 de euro.
Avocatul familiei Dragnea, dar și a lui Ilie Dragne, Maria Vasii, a declarat, la Antena 3, că fiul liderului PSD nu mai este acționar majoritar la ferma de porci, iar Ilie Dragne este acționar unic.
UPDATE 1 Reprezentanții a 12 firme se află la sediul Secției 1 Poliție din București pentru audieri. Printre ei se află, conform unor surse judiciare, Ilie Liviu Dragne, născut în aceeași localitate cu președintele PSD Liviu Dragnea, dar fără să existe o relație de rudenie între ei.
Ilie Liviu Dragne figurează în acte în unele firme ce ar fi controlate din umbră de familia Dragnea.
***** Știrea inițială
Procurorii au început perchezițiile joi dimineață, iar prejudicial estimat prin evaziune fiscală ar fi de 9 milioane de euro.
Descinderile au loc în Teleorman, Călărași, Dâmbovița și alte cinci județe într-un dosar în care sunt implicate firme de construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcilor.
„În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman.Din probatoriul administrat până în prezent, în ceea ce privește infracțiunea de evaziune fiscală, a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile și conturi bancare”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Ferma de porci deținută de fiul liderului PSD, Liviu Dragnea, a încasat subvenții de la Uniunea Europeană în valoare de peste 3.000.000 de euro în ultimii trei ani, relatează HotNews.ro.
Ștefan Valentin Dragnea a devenit proprietarul fermei de porci Romcip SA Salcia în aprilie 2014 în schimbul unui aport de capital de 50 de lei și a unei achiziții de acțiuni de 450 de lei în cadrul srl-ului Ludikon System, societate care este acționar cu 99,84%. Cum finanțările europene se încasează cu un an întârziere, rezultă că familia lui Dragnea a primit subvenții și ajutoare europene destinate Romcip pentru perioada 2013-2017.
Între noiembrie 2009 și ianuarie 2014, Romcip a fost deținut de Petre Pitiș, director și președinte al Consiliului de Administrație al Tel Drum, companie de constructii despre care Teodor Nițulescu, fost prefect de Teleorman, susține ca este controlata de Liviu Dragnea prin intermediul a trei fosti colegi de liceu.
Comentarii