UPDATE: Ministrul de Interne, Dan: "noi nu precupețim niciun efort". Sebastian Ghiță ar fi fost vizitat în Serbia de doi colaboratori cu care ar fi discutat modul în care vor continua dezvăluirile la postul de televiziune pe care îl controlează.

UPDATE 4 (28 martie) Întrebată dacă infirmă unele informații apărute în media potrivit cărora Ghiță ar fi fost deja localizat, ministrul a răspuns că astfel de lucruri nu pot fi făcute publice de MAI, precizând că doar procurorul de caz e "cel care face comunicările în acest dosar penal."

"Noi nu precupețim niciun efort și în continuare suntem mobilizați. Avem importante resurse alocate pentru verificarea informațiilor, localizarea lui Sebastian Ghiță. Lucrurile astea se întâmplă cu sprijinul partenerilor interni și internaționali și sunt (...) sub coordonarea strictă a procurorului de caz", a afirmat ministrul marți, 28 martie, Carmen Dan, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

 

UPDATE 3: În timp ce oficialii infirmă prezența lui Sebastian Ghiță în Serbia, Tribunalul Prahova a admis, miercuri, propunerea DNA de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului parlamentar.

Mandatul este valabil 30 de zile care vor fi calculate de la data punerii în executare. Avocații fostului deputat pot contesta decizia în termen de 48 de ore.

Acesta este cel de-al doilea mandat de arestare preventivă în lipsă emis pe numele lui Ghiță.

UPDATE 2: Procurorul general Augustin Lazăr a infirmat informațiile prezentate de HotNews.ro.

Informațiile au fost negate și de către premierul Sorin Grindeanu, care a spus că nu sunt corecte și nu au fost furnizate nici de Guvern și nici de Ministerul de Interne.

"Se pare că informația, așa la cald, nu este cea corectă. Nu vreau să intru în amănunte, e treaba dânșilor și chiar îi îndemn să-și facă treaba și să prindă nu doar pe Sebastian Ghiță, ci pe oricine este declarat fugar și trebuie să vină să răspundă în fața legii. Nu a dat Guvernul această informație, nici Ministerul de Interne, cel care gestionează această situație. Înțeleg că a venit pe niște surse neoficiale care până la ședința respectivă nu s-au confirmat”, a declarat Grindeanu. 

De asemenea, nici oficialii din Poiliția Română nu confirmă aceste informații.

"Nu confirmăm informația apărută în spațiul public privindu-l pe inculpatul Ghiță Sebastian. Nici noi, nici procurorul de caz", au transmis oficiali ai Poliției Române.

UPDATE 1: HotNews.ro mai scrie că cel puțin doi ofițeri din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române ar fi plecat în Serbia încă de acum două săptamâni, cu scopul de a colabora cu autoritățile sârbe pentru ca Sebastian Ghiță să nu părăseasca țara.

*****

Potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro, unul dintre cei care l-au vizitat pe Ghiță în Serbia este consultantul politic Dan Andronic (patronul EVZ).

Andronic a declarat că nu s-a întâlnit cu Sebastian Ghiță în Serbia.

„Nu m-am întâlnit cu Ghiță, nu m-am văzut cu Ghiță de când a plecat. Și nici nu cred ca e în Serbia.  E o informație falsă. E o tâmpenie”.

”Întrebat in repetate rânduri dacă a fost în Serbia în ultima perioadă, Dan Andronic a refuzat să răspundă. La insistențele HotNews.ro, Andronic s-a limitat să spună: „Răspunsul este am fost în foarte multe locuri, ce importanță are?”

*****

Conform Hotnews.ro, care citează surse apropiate anchetei, Sebastian Ghiță contează pe bunele relații cu premierul Serbiei, Aleksandr Vucici, cu care și Victor Ponta este prieten și care l-a vizitat chiar și după ce n-a mai fost șeful Guvernului.

Sebastian Ghiță este cercetat și judecat în mai multe dosare penale, pe numele lui fiind deja emis un mandat european de arestare. Ghiță se află pe lista „Most Wanted” a Europol.

Ultimul dosar în care a fost trimis în judecată cuprinde, pe lângă fostul deputat, nume importante din justiția prahoveană, despre care procurorii anticorupție susțin că erau preș în fața lui Ghiță și îi serveau informații secrete.

Un alt dosar important, dar care este încă în anchetă, îl are protagonist pe Sebastian Ghiță alături de fostul premier Victor Ponta și se referă la aducerea în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Vizita, în valoare de peste 200.000 de euro, ar fi fost plătită de Sebastian Ghiță pentru ca Ponta să câștige capital electoral. În schimb, Victor Ponta i-a rezervat pe liste un loc eligibil pentru Camera Deputaților lui Sebastian Ghiță.

Fostul deputat a dispărut înainte de Crăciun, când polițiștii care îl filau i-au pierdut urma. Au urmat apoi mai multe episoade de „dezvăluiri” la postul de televiziune pe care îl controlează.

Dezvăluirile, mai mult sau mai puțin reale, fără probe, au dus la o anchetă internă în SRI, acolo unde numărul 2, Florian Coldea a fost brusc trecut în rezervă, deși comisia de anchetă stabilise că nu a încălcat legea.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată  și alături de fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu.