UPDATECCR amână decizia privind completurile de 3 de la ÎCCJ
Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat miercuri că vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinței CCR.
UPDATE
Curtea Constituțională a amânat luarea unei decizii pentru ziua de joi.
Potrivit unor surse Realitatea TV, raportorul Petre Lăzăroiu are probleme medicale, suferind de hernie de disc.
+++
Curtea Constituțională a României discută miercuri sesizarea lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor de 3 de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Tarcea a explicat că sesizarea deputatului PSD a fost făcută cu încălcarea voinței Curții Constituționale, care, prin decizia numărul 538 din 2018, a statuat că atribuțiile constituționale ale prim-ministrului, întemeiate pe ideea de reprezentare a Guvernului, nu pot fi delegate.
Sesizarea a fost făcută în perioada în care președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și-a delegat atribuțiile lui Florin Iordache. Acesta a susținut în sesizare că există un conflict de natură constituțională între Înalta Curte și Parlament, deoarece la ÎCCJ nu au fost constituite completurile specializate așa cum prevede Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Aceasta este chiar excepția ridicată de avocații lui Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman, unde președintele PSD contestă condamnarea în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare.
”Nu văd niciun argument pentru care prim-ministrul, în calitate de reprezentant al Guvernului, nu își poate delega atribuțiile constituționale, iar președintele Camerei Deputaților, în calitate de reprezentant al Camerei Deputaților, poate face o asemenea delegare", a spus Cristina Tarcea în fața judecătorilor CCR.
”La Înalta Curte de Casație și Justiție, toți judecătorii sunt specializați în materie de corupție, în virtutea legii...Ni se cere acum să punem cu mâna judecatorii care vor judeca dosarele de corupție”, a mai spus ea.
Tarcea a respins acuzațiile lui Iordache cu privire la încălcarea legii în cazul repartizării dosarelor de corupție: "Înalta Curte nu a încălcat dispozițiile legale, Înalta Curte s-a conformat întru totul dispozițiilor legale care excludeau Curtea Supremă de la constituirea unor completuri specializate în materie de corupție, toate completurile au fost specializate în materie de corupție".
Dacă CCR va decide că este vorba de un conflict juridic de natură constituțională, s-ar repeta situația din cazul completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ.
Comentarii