Președintele Senatului a fost citat pentru joi la sediul DNA pentru a da declarații în dosarul în care Bogdan Olteanu este acuzat că ar fi primit bani pentru a înlesni numirea jurnalistului Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Călin Popescu Tăriceanu s-a prezentat la DNA fără a face declarații. Surse judiciare susțin că președintele Senatului are calitatea de martor în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu ar fi plătit cel puțin un milion de euro pentru ca jurnalistul Liviu Mihaiu să fie numit în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Aceleași surse judiciare susțin că Tăriceanu a fost cel care l-a anunțat personal pe Liviu Mihaiu că îi va încredința această funcție.

„În această dimineață, la ora 9,00, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României, a fost invitat la DNA. Invitația a fost trimisă cu două zile în urmă, dar președintele Senatului nu a făcut-o publică pentru a vedea dacă DNA continuă să scurgă informații spre presă în scopuri propagandist-electorale. Presa a aflat și este prezentă la DNA înaintea audierii. Așa cum s-a întâmplat și în situații anterioare, similare, președintele Senatului nu va face declarații presei la DNA", se arată într-un comunicat al Senatului.

Martorii audiați în dosar „au arătat modalitatea în care, din dispoziția lui Vântu Sorin Ovidiu, s-a remis lui Bogdan Olteanu suma de un milion de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării”.

Judecătorul de drepturi și libertăți care a dispus arest la domiciliu pentru fostul președinte al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, reține că transferul mitei s-a realizat în două tranșe - o plată de 1 milion euro în contul unei societăți (IT Media Productions Delaware), iar o plată de 1 milion de euro în contul personal al lui Ionuț Eftimie, un apropiat al lui Vîntu și Olteanu.

Intermediarul mitei, pus la detectorul de minciuni

„La cererea lui Vântu Sorin Ovidiu, Eftime Ionuț Adrian a retras un milion de euro, iar banii în numerar i-a predat lui Bogdan Olteanu la sediul central al Partidului Național Liberal. Martorul Ionuț Eftime a fost supus unei constatări tehnico-științifice de detectare a comportamentului simulat rezultând că este sincer, astfel încât declarația acestuia va fi avută în vedere cu prioritate la stabilirea situației de fapt”, notează același judecător care a decis arestarea la domiciliu a lui Bogdan Olteanu.

Un alt martor a declarat totodată că „după destituirea lui Liviu Mihaiu din funcția de guvernator al Deltei Dunării, Vântu a fost extrem de supărat, context în care ar fi spus că a pierdut 1 milion de euro sau că l-a costat un milion de euro, ceva de genul acesta”.

Tăriceanu l-a anunțat pe Liviu Mihaiu că va fi guvernatorul Deltei Dunării

Liviu Mihaiu a declarat procurorilor că a fost întrebat de Vântu dacă vrea să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării. „Întrucât Mihaiu Liviu a fost de acord, Vântu i-a spus că va aranja acest lucru. Ulterior, Mihaiu Liviu a fost chemat la Guvern, unde premierul Tăriceanu i-a spus că va fi numit guvernator”, notează magistrații.

Jurnalistul Liviu Mihaiu a mai spus că „Vântu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implică acest lucru”. Ulterior, Liviu Mihaiu a aflat că Vântu a dat bani pentru această numire.

Aflat în acel moment în poziția de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut la începutul lunii august de procurorii DNA pentru trafic de influență.

Conform DNA, în 2008, când era președinte al Camerei Deputaților, Olteanu ar fi primit, în sediul PNL, de la un om de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu, un milion de euro cash pentru a obține numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.