Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc anunță că s-a autosesizat cu privire la modul în care Teodor Meleșcanu a acționat ca reprezentant al delegației române la reuniunile de la Viena din decembrie 1989.

Potrivit Institutului, telegramele diplomatice arată că fostul ministru de externe Teodor Meleșcanu ar fi participat, în calitate oficială, la "dezinformarea și diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, prin inducerea în eroare a reprezentanților diplomatici prezenți la eveniment cu privire la crimele și abuzurile săvârșite la Timișoara, plasând infracțiunile comise de reprezentanții comuniști în categoria <<zvonurilor colportate în scopuri dușmănoase>> și a <<știrilor de presă neconfirmate>>”.

Astfel, IICCMER anunță că a declanșat procedura de investigație a acestuia.

În cauză au fost dispuse cercetări ale documentelor de arhivă și identificare de martori, urmând a fi administrate probe și derulate alte activități specifice activității de investigații a IICCMER.

În cazul în care vor fi identificate indicii concrete privind săvârșirea unor fapte de natură penală, IICCMER poate notifica organele competente, urmând să transmită Ministerului public toate datele și probele rezultate în urma cercetărilor.