DNA a dispus clasarea dosarului în care fostul procuror general al României, Tiberiu Nițu, era cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu în speța ce privea coloanele oficiale ilegale.

Dosarul lui Nițu a fost deschis în 2016 după ce polițistul Bogdan Gigină a murit în timp ce făcea parte din coloana oficială a ministrului de Interne de atunci, Gabriel Oprea, trimis în judecată miercuri de DNA.

Clasarea dosarului vine  după ce Curtea Constituțională a dezincriminat parțial infracțiunea de abuz în serviciu. CCR a stabilit că abuzul în serviciu este faptă penală doar atunci când se încalcă o lege sau o ordonanță a Guvernului.

Tiberiu Nițu era acuzat de complicitate la această faptă. 

Procurorii anticorupție îl acuzau pe fostul procuror general de folosirea abuzivă a unei escorte a Poliției Rutiere, în baza unui protocol semnat cu Ministerul de Interne, condus de Gabriel Oprea.

„Protocolul semnat de procurorul general Nițu Tiberiu Mihail a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, aflată în subordinea ministrului, a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate de acesta pe raza municipiului București.

Misiunea era realizată în două schimburi de un agent de poliție din cadrul Serviciului Operativ Special folosind o motocicletă. Zilnic, echipajul aștepta sosirea procurorului general în București și îl însoțea la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, facilitându-i deplasarea cu ajutorul dispozitivului de agenți de poliție din teren. Ulterior, agentul de poliție rămânea în apropierea unității de parchet și însoțea eventualele deplasări pe parcursul zilei, iar la finalul programului însoțea procurorul general până la ieșirea din București”, arăta DNA într-un comunicat emis în 2016.