Tiberiu Urdăreanu, președintele grupului de firme UTI și lider UNPR, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA, el fiind acuzat de dare de mită. Și primarul suspendat al Iașului, Gheorghe Nichita a fost reținut pentru luare de mită.

UPDATE Și primarul suspendat al Iașiului, Gheorghe Nichita, a fost reținut de procurorii anticorupție. Nichita ar fi pretins zece la sută din valoarea contractului de management al traficului rutier de la Iași.
 
„În luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, precum și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții”, se arată într-un comunicat al DNA.
 
”Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) și Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail și al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași”, mai spun procurorii.
 
DNA susține că Gheorghe Nichita a primit 10% din valoarea contractului atribuit, 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, în perioada 2013-2015, plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.
 
Urdăreanu a fost adus la DNA cu o mașină a instituției, pe numele său fiind emis un mandat de aducere.

Câteva ore mai târziu, grupul de firme UTI a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Urdăreanu are calitatea de suspect într-un dosar de corupție.

„Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legatură cu presupuse acte de corupție”, precizează reprezentanții grupului UTI în comunicatul citat, adăugând că firma a colaborat și va colabora în continuare cu anchetatorii în acest caz.

Tiberiu Udrareanu este acționar majoritar al grupului UTI. Legăturile politice ale lui Urdăreanu au dus de-a lungul timpului la specializarea UTI în contracte pe bani publici (și, în ultimii ani, fonduri europene). UTI este abonat la contracte în domeniul IT și securitate cu companii de stat, ministere și primării.

Urdăreanu este membru al conducerii UNPR din anul 2012. El deține acum funcția de președinte al Departamentul energie, resurse și politici industriale din UNPR, partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea.

Tiberiu Urdăreanu, un personaj extrem de puternic, figura in 2014 pe locul 46 in TOP 300 Capital, cu o avere evaluată la 98-100 de milioane de euro.

Tiberiu Urdăreanu, fost ofițer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdareanu, fostul șef al Direcției de tancuri din Ministerul Apărării Naționale.

Printre foștii și actuali clienți ai UTI Grup se numără MApN, MAI, Parlamentul, Nuclearelectrica, Portul Constanța, Primăria Capitalei sau Aeroportul Otopeni.

Grupul UTI a realizat dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei și sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), depozitarul tuturor informațiilor privind contractele din bani publici atribuite prin licitație în România. În ciuda existenței unui contract de mentenanță de trei milioane de lei, site-ul, cu o procedură extrem de greoaie de căutare, are foarte des momente în care pur și simplu nu funcționează.

De asemenea, UTI a câștigat contracte pentru lucrări la magistrala M5 a metroului bucureștean, aeroporturile din Iași, Bacău și Satu Mare.

Grupul a avut și contracte pentru lucrări la mai multe spitale și clinici, printre care Spitalul "Bagdasar-Arseni" din București, Spitalul Municipal din Ploiești și Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.