Tudorel Toader e în concediu în perioada 21-25 martie, după ce a anulat interviurile candidaților din partea României pentru Parchetul European. Monica Macovei amintește că România trebuie să trimită cele trei candidaturi până la sfârșitul lunii.

Ministerul Justiției informează că Tudorel Toader a intrat în concediu, în perioada 21-25 martie, după ce miercuri ministrul a anulat interviurile candidaților din partea României pentru Parchetul European, interviuri programate vineri.

"Vă aducem la cunoștință faptul că interviul programat pentru data de 22 martie 2019 pentru selecția candidaților desemnați în numele României pentru funcția de procuror european, va fi reprogramat la o dată ulterioară ce urmează a fi anunțată pe pagina de internet a Ministerului Justiției”, potrivit unui anunț postat pe pagina Ministerului Justiției.

Eurodeputata Monica Macovei scrie pe Facebook că singurul motiv pentru care Tudorel Toader putea amâna interviurile pentru desemnarea candidaților pentru postul de procuror european este modificarea OUG 8 pentru a respecta Regulamentul EPPO.

"OUG 8, adoptată la propunerea lui Toader, încalcă Regulamentul EPPO ... pentru că a eliminat cerințe esențiale pentru desemnarea procurorilor europeni. Este vorba de experiență în investigațiile financiare, în cooperarea judiciară internațională în materie penală și garanțiile de independență ale procurorilor. În plus, Toader s-a pus în fruntea comisiei de selecție a candidaților, iar din comisie nu face parte niciun reprezentant al Parchetului general", precizează Monica Macovei, amintind că România trebuie să trimită cele trei candidaturi până la sfârșitul lunii martie, pentru a se încadra în termenele stabilite de Comisia Europeană.

"Vrea Toader să dea curs, și de această dată, intențiilor PSD&ALDE de a sabota EPPO? Își asumă și această rușine?", se întreabă Macovei.

Participarea României la Parchetul european nu a fost pusă la îndoială până săptămâna aceasta, când unul dintre liderii PSD a declarat că Bucureștiul s-a grăbit.

"România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu”, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae pentru Radio Europa Liberă. El a mai spus că România ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac celelalte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă. ”Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi”, a susținut Nicolae.