Daniel Horodniceanu a pierdut concursul pentru funcția de șef al DIICOT pe care a ocupat-o în ultimii trei ani. Ministrul Justiției nu i-a mai acordat încrederea pentru încă un mandat și l-a ales pe Felix Bănilă de la Bacău.

”În urma desfășurării procedurii de selecție a procurorilor, în vederea efectuării propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care a avut loc în data de 11 mai 2018, la sediul Ministerului Justiției, vă aducem la cunoștință faptul că, ministrul justiției, prof.univ.dr. Tudorel Toader, a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de numire a domnului Oliver-Felix BĂNILĂ, în vederea obținerii avizului consultativ”, a anunțat ministerul Justiției.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.

Pentru șefia DIICOT s-au înscris doar doi candidați - Daniel Horodniceanu, actualul procuror-șef al instituției, și Felix Bănilă, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, relatează Agerpres.

De altfel, Daniel Horodniceanu și-a depus candidatura pentru un nou mandat în ultima zi de înscrieri. Horodniceanu a criticat propunerile de modificare a legilor Justiției, dar și a legilor penale.

Cei doi au susținut vineri interviurile.

Procurorul-șef al DIICOT este numit de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.