Ministrul Justiției a făcut această declarație joi seara, la Antena 3, după ce în cursul zilei nu a avut timp să se ducă la ședința CSM în care s-a dat aviz pentru modificările propuse de el la legile justiției.

"Eu am avut trei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite, dar întâlniri oficiale, nu private pentru că relațiile dintre noi nu sunt de natura unei întâlniri private. Toate trei au avut loc la Ministerul Justiției, toate trei au fost la solicitarea ambasadorului Statelor Unite.(...) Pot să vă spun faptul că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist și cred, afirm în deplină cunoștință de cauză, pe de o parte nu-i jurist, pe de altă parte nu cunoaște mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităților din România și atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoști", a declarat Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

Ambasadorul SUA la București a declarat joi că Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile Ministerului Justiţiei. 

Hans Klemm a subliniat că declaraţia oficială din 29 august privitoare la propunerile de schimbare a legilor Justiţiei a fost emisă în numele ţării sale: "Vreau doar să subliniez că acea declaraţie, pe care am transmis-o pe 29 august, nu a fost transmisă în numele meu, în numele Ambasadei SUA la Bucureşti, ci a fost transmisă în numele Statelor Unite ale Americii. Guvernul Statelor Unite ia propunerile ministrului Justiţiei în serios, este profund îngrijorat".

CSM a dat joi aviz negativ controversatelor modificările la legile justiției propuse de Tudorel Toader. Scorul a fost strâns: 10 la 8.