Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat miercuri că va realiza o analiză a efectelor legii recursului compensatoriu, iar luni îi va prezenta premierului rezultatele și propunerile "legislative și nonlegislative care pot fi luate".

"Orice faptă penală este gravă și trebuie să fie reprimată. Orice reglementare juridică trebuie să protejeze drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Problema supraaglomerării penitenciarelor trebuie rezvolvată în acord cu standardele europene. Adevărul trebuie recunoscut, scos la suprafață, pentru a cunoaște starea de fapt. (...) Legea recursului compensatoriu a fost inițiată de către Guvernul tehnocrat, avizată favorabil de către CSM în componența anterioară, care a propus schimbarea naturii juridice a reglementării. Legea a fost susținută și votată inclusiv de parlamentarii PNL și USR și a fost promulgată de președinte fără să o critice la CCR", a declarat Tudorel Toader, într-o conferință de presă.

Ministrul a anunțat că a discutat miercuri cu premierul, iar luni îi va prezenta o evaluare a statisticilor oferite de ANP și îi va face propuneri legislative și non-legislative în acest sens.

"Am avut o întrevedere cu doamna prim-ministru privind legea recursului compensatoriu. În zilele următoare vom face o analiză generală a dinamicii fenomenului infracțional. Vom face o nouă evaluare a datelor statistice oferite de ANP, vom analiza cauzalitatea faptelor comise de către beneficiari. Luni dimineața vom avea o întrevedere cu doamna prim-ministru, îi voi prezenta rezultatele acestei evaluări și propuneri legislative și non-legislative care pot fi luate", a mai spus el.

Toader a mai precizat că autorul crimei de la Mediaș nu face parte din categoria celor care au beneficiat de prevederile legii recursului compensatoroiu.

Tudorel Toader a prezentat o statistică a ANP care spune că "în 2014, au revenit în penitenciare 3.598 de deținuți, iar în 2018 au revenit în penitenciare 448 de liberați condiționat”.

+++ 

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului și Ministerului Justiției să caute soluții urgente pentru a corecta legea recursului compensatoriu și a făcut apel și către putere, și către opoziție să nu mai caute vinovați pentru această lege.

Opoziția cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, după haosul creat prin eliberarea mai multor persoane condamnate pentru fapte grave, prin legea recursului compensatoriu. Toader se apără și aruncă vina pe Guvernul tehnocrat.

Autoritatea Națională a Penitenciarelor (ANP) arată că peste 14.000 de condamnați au fost eliberați în baza legii recursului compensatoriu, iar peste 700 au recidivat și s-au întors după gratii.