Ministrul Justiției a anunțat, luni, că Laura Codruța Kovesi nu poate rămâne la Parchetul General dacă are grad de tribunal pentru că legea prevede că îi trebuie grad egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Ministrul Justiției a anunțat luni seara, la Antena 3,  că au fost introduse prin OUG adoptată luni noi criterii pentru procurorii Parchetului General. Până acum, aceștia nu trebuiau să îndeplinească decât criteriul vechimii în muncă.

"Spuneți ca acest fapt (numirea Laurei Codruța Kovesi la Parchetul General - n.r.) este o sfidare, eu nu vă contrazic, dar domnul Lazăr poate spune că e normal, că valorifică bogatele experiențe dobândite (ale Laurei Codruța Kovesi - n.r.) în managementul parchetelor de rang înalt. Vă spun o chestiune pe care eu nu o găsesc firească. Pentru procurorii de la DNA, DIICOT sunt niște condiții, de vechime în profesie, să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună conduită, să aibă o pregătire bună, la procurorii PICCJ nu era prevăzut decât criteriul vechimii în muncă, niciun alt criteriu care să completeze vechimea. Prin OUG, am introdus un aliniat nou în care spunem că pentru a fi numiți în cadrul PÎCCJ, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o pregătire bună profesională, o conduită morală ireproșabilă și gradul profesional egal cu cel corespunzător Parchetului de pe lângă Curtea de Apel", a declarat Tudorel Toader, potrivit Mediafax.

Ministrul a precizat că Laura Codruța Kovesi nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dacă are grad de tribunal.

A doua propunere la șefia DNA nu trebuie să fie altcineva

Întrebat dacă va trebui să vină cu o altă propunere pentru funcția de procuror-șef al DNA în cazul în care președintele Iohannis o va respinge pe prima, Toader a răspuns: "Este un principiu general care spune: unde legea nu distinge, nici noi nu putem adăuga. Prin urmare, nu scrie nicăieri că a doua propunere musai trebuie să fie altcineva. Sigur, să vii cu aceeași persoană la a doua propunere - va trebui, eventual, să vii cu elemente, de fapt, suplimentare".