Ministrul Justițiai a dat primele explicații publice despre respingerea tuturor candidaților înscriși în cursa pentru conducerea DNA. El spune că în proiectele manageriale așteaptă măsuri de îmbunătățire a activității instituției.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit luni despre respingerea candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef al DNA. El spune că un program managerial trebuie să cuprindă obligatoriu radiografia autorităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precizând că nu se poate face o chestiune descriptivă „ce este DNA şi cât de bine a funcţionat el până în prezent”.

„Să se înscrie cât mai mulţi, să se înscrie, evident, procurori care îndeplinesc condiţiile legale şi să îşi facă program managerial, din care să rezulte starea de fapt actuală a DNA-ului, din care să rezulte măsurile de îmbunătăţire a activităţii, din care să rezulte şi un grafic privind realizarea măsurilor de îmbunătăţire a activităţii, pentru că un program managerial obligatoriu trebuie să cuprindă radiografia autorităţii DNA, obligatoriu trebuie să cuprindă măsurile şi graficul de realizare a respectivelor măsuri. Nu poţi face o chestiune descriptivă, ce este DNA şi cât de bine a funcţionat el până în prezent”, a declarat Toader.

Toți cei patru candidați înscriși în cursa pentru șefia DNA au fost respinși vineri de ministrul Justiției, nemulțumit de programele de management ale procurorilor aflați în concurs.

„În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, niciun candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale, care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale”, arăta Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Procedurile de selecție vor fi reluate începând cu 6 august.

Funcția de șef la DNA este vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.