Ministrul Justițiai a dat primele explicații publice despre respingerea tuturor candidaților înscriși în cursa pentru conducerea DNA. El spune că în proiectele manageriale așteaptă măsuri de îmbunătățire a activității instituției.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit luni despre respingerea candidaților pentru funcția de procuror-șef al DNA. El spune că un program managerial trebuie să cuprindă obligatoriu radiografia autorității Direcției Naționale Anticorupție, precizând că nu se poate face o chestiune descriptivă „ce este DNA și cât de bine a funcționat el până în prezent”.

„Să se înscrie cât mai mulți, să se înscrie, evident, procurori care îndeplinesc condițiile legale și să își facă program managerial, din care să rezulte starea de fapt actuală a DNA-ului, din care să rezulte măsurile de îmbunătățire a activității, din care să rezulte și un grafic privind realizarea măsurilor de îmbunătățire a activității, pentru că un program managerial obligatoriu trebuie să cuprindă radiografia autorității DNA, obligatoriu trebuie să cuprindă măsurile și graficul de realizare a respectivelor măsuri. Nu poți face o chestiune descriptivă, ce este DNA și cât de bine a funcționat el până în prezent”, a declarat Toader.

Toți cei patru candidați înscriși în cursa pentru șefia DNA au fost respinși vineri de ministrul Justiției, nemulțumit de programele de management ale procurorilor aflați în concurs.

„În cadrul procesului de selecție s-a apreciat că niciunul dintre candidați nu îndeplinește cerințele necesare desemnării pentru numirea în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, niciun candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situației actuale, care să permită, ulterior, un proces obiectiv și transparent de evaluare a performanțelor manageriale”, arăta Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.

Procedurile de selecție vor fi reluate începând cu 6 august.

Funcția de șef la DNA este vacantă după ce președintele Klaus Iohannis a emis decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi, în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.