Ministrul Justiției consideră că decizia Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit căreia afirmațiile demnitarului privind dosarul "Belina" au dus la afectarea independenței justiției, este "o hotărâre emoțională".

„CSM - o hotărâre emoțională!", a scris Tudorel Toader, miercuri, pe Facebook.

El citează un pasaj din decizia CCR în dosarul „Belina” prin care vrea să demonstreze că, chiar dacă a pierdut, el a câștigat disputa constituțională, de fapt, și nu a afectat independența Justiției.

Declarația dată:
Procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanțele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei Hotărâri de Guvern. Procurorul poate se ancheteze orice infracțiune prevăzută în Codul penal sau în Legile speciale. Nu există nici o infracțiune constând în adoptarea unei Hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei Hotărâri de Guvern se verifică de către instanța de contencios administrativ.

Extras din considerentele deciziei CCR:
„Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunității/ împrejurărilor/ circumstanțelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privința oportunității emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competența de a începe urmărirea penală, însă are competența de a cerceta faptele de natură penală săvârșite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există nici un mecanism de control al oportunității emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operațiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuție cenzurarea oportunității aprecierii acestuia din urmă. [….] 
Așadar, Curtea reține că, de principiu, competența cercetării legalității actelor administrative aparține instanței de contencios administrativ și numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanța care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzație în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârșite în legătură cu emiterea actului respectiv”
, a publicat ministrul Justiției pe Facebook.

Marți, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, referitoare la declarațiile ministrului Justiției, Tudorel Toader, despre dosarul „Belina” și a stabilit că afirmațiile acestuia au afectat independența sistemului judiciar.

Tot marți, Curtea Constituțională a publicat motivarea prin care a constatat că hotărârile de Guvern din dosarul "Belina" sunt acte administrative individuale, care pot face obiectul cercetării în legătură cu stabilirea existenței unor fapte penale care au precedat sau însoțit adoptarea/ emiterea lor, arătând că numai instanțelor penale le revine competența cercetării legalității actelor administrative, fiind în general un atribut al instanțelor de contencios administrativ.