Ministrul justiției, Tudorel Toader, susține că este preferabil să fie o lege și nu o ordonanță de urgență, dacă este nevoie de amnistie.

„În istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemență referitoare la amnistie, eventual la grațiere. De fiecare dată, emitentul a prevăzut condițiile, dar și excepțiile – nu e normal să grațiezi, amnistiezi faptele grave împotriva persoanei. Sigur că suntem în an centenar. Legiuitorul ar putea fi generos”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

„Există în parlament, de anul trecut, un proiect privind amnistia și grațierea. E vorba de o voință politică, o politică penală pe care legiuitorul are deplina libertate să o promoveze. Vom vedea dacă aceasta e calea de urmat. Răspund și la o întrebare pe care nu ați pus-o încă: la Ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în elaborare sau avizare un proiect de act normativ - lege sau OUG - referitor la amnistie și grațiere”, a adăugat ministrul.

În ședința Comitetului Executiv Național al PSD, liderii partidului au cerut premierului Viorica Dăncilă o analiză privind posibilitatea amnistiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea - el însuși condamnat și anchetat în dosare de corupție - spunea după ședința conducerii partidului că i-a cerut premierului să analizeze în Guvern ce acte normative trebuie adoptate astfel încât „zecile, sutele, miile de oameni care ori au fost condamnați pe nedrept, ori au fost condamnați pe baza unor probe și instrumentării unor dosare folosind niște proceduri ilegale, să poată să aibă șansa să nu ispășească o pedeapsă sau să nu fie condamnați în continuare nevinovați”. Potrivit lui Dragnea, „această problemă nu va putea fi ascunsă”, iar Guvernul „trebuie să își asume ceva, să vină cu o propunere sau să propună Parlamentului” o variantă, amintește News.ro.