Ministrul Justiției a declarat că-și menține poziția față de candidatura lui Kovesi la șefia Parchetului European, dar a ținut să precizeze că Guvernul va înainta decizia în Consiliu, nu el.

Tudorel Toader a declarat vineri, după reuniunea JAI, că-și menține poziția privind candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European.

El a anunțat luni că se va opune numirii lui Kovesi și va trimite tuturor miniștrilor din Consiliul JAI decizia CCR în urma căreia a fost demisă de la conducerea DNA.

”În Președinția României la Consiliul Uniunii, și vorbim de Consiliul JAI, intră competența demersurilor pentru înființarea Colegiului EPO și pentru operaționalizarea Parchetului European în noiembrie 2020. Numirea procurorului-șef al Parchetului European este într-o competență partajată între Parlament și Consiliu, ori eu, noi, suntem în numele Consiliului”, a explicat Toader, în conferința comună cu Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție.

Întrebat ce mandat va da Guvernul ambasadorului României la UE în COPERER când va fi votat șeful Parchetului, Toader a replicat: ”Credeți că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului și primului-ministru. Categoric, nu. Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere, dar în momentul în care - chestiunea nu este peste mult timp în COREPER - și ambasadorul român la Bruxelles va primi un mandat în acest sens, îl va primi de la Guvern, prin doamna prim-ministru și nu prin ministrul Justiției”.

Tudorel Toader a adăugat că la această întrebare poate răspunde Viorica Dăncilă. 

Cum mandatul este propus de ministrul Justiției, avizat de MAE și decis de premier, Toader a fost întrebat ce va propune prim-ministrului, dar a refuzat să răspundă.

Întrebată cum s-ar vedea la nivel european o opoziție a României față de un candidat român, comisarul pentru Justiție, Vera Jourova, a replicat că autoritățile de la București trebuie să se întrebe cum ar arăta o astfel de atitudine. 

Vera Jourova a explicat că procesul de selecție e ”transparent și obiectiv”, iar UE trebuie să găsească ”cel mai bun șef posibil pentru Parchetul European: ”Avem speranțe mari că acest Parchet va întări lupta împotriva infracțiunilor cu bani europeni, a corupției”.