Ministrul justiției, Tudorel Toader, a spus luni că ordonanța privind rejudecarea deciziilor definitive pronunţate de completele de 5 judecători de la ÎCCJ va urma, dacă se va decide să fie adoptată, toate normele privind transparenţa decizională.

Toader a atenționat că nu ministrul trebuie criticat pentru soluția posibilei adoptări a unei Ordonanţe de Urgenţă pentru contestaţia în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi în complete sau de complete nelegal constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Cred că atenţia dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele şi am ajuns în situaţia în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite”, a declarat ministrul justiţiei, într-o conferință de presă.

„La Ministerul Justiţiei, nu la mine avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Spuneam aseară (duminică, n.r.) că doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o atare Ordonanţă. Pentru a fi adoptată, Ordonanţa de Urgenţă va respecta normele de tehnică legislativă privind transparenţa decizională, se va solicita avizul consiliului legislativ, se va solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, funcţie de care se va decide dacă şi când se va decide conţinutul final pe care să-l aibă proiectul. Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă şi cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent de o parte, de o instanţă legal constituită pe de altă parte”, a mai spus Tudorel Toader.

El a atras atenția că și procurorii pot contesta deciziile de achitare date de completurile care nu au fost constituite conform legii. „Un lucru pe care nu l-aţi subliniat - Eu m-am referit la toate cauzele pronunţate definitiv de complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Toate. Condamnaţi sau achitaţi, procesul derulat în faţa unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim”, a spus ministrul.

„Sigur, o anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi, în speranţa că în contestaţia în anulare se poate ajunge la altă soluţie, dar în opinia mea, trebuie şi pot să fie preocupaţi şi cei care au fost achitaţi de complete”, a subliniat Toader.

Ministrul a anunţat duminică, la România TV, că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Curtea a admis sesizarea formulată de premier, constatând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013.