Ministrul justiției, Tudorel Toader, a spus luni că ordonanța privind rejudecarea deciziilor definitive pronunțate de completele de 5 judecători de la ÎCCJ va urma, dacă se va decide să fie adoptată, toate normele privind transparența decizională.

Toader a atenționat că nu ministrul trebuie criticat pentru soluția posibilei adoptări a unei Ordonanțe de Urgență pentru contestația în anulare ce va putea fi formulată de cei care din 2014 încoace au fost condamnați în complete sau de complete nelegal constituite la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Cred că atenția dumneavoastră ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespectând prevederile imperative ale legii, au constituit altcumva completele și am ajuns în situația în care, timp de aproape 4 ani de zile, completele de 5 judecători au fost nelegal constituite”, a declarat ministrul justiției, într-o conferință de presă.

„La Ministerul Justiției, nu la mine avem un astfel de draft de Ordonanță de Urgență. Spuneam aseară (duminică, n.r.) că doamna prim-ministru va decide dacă și când poate fi adoptată o atare Ordonanță. Pentru a fi adoptată, Ordonanța de Urgență va respecta normele de tehnică legislativă privind transparența decizională, se va solicita avizul consiliului legislativ, se va solicita avizul Consiliului Superior al Magistraturii, funcție de care se va decide dacă și când se va decide conținutul final pe care să-l aibă proiectul. Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil, care înseamnă și cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent de o parte, de o instanță legal constituită pe de altă parte”, a mai spus Tudorel Toader.

El a atras atenția că și procurorii pot contesta deciziile de achitare date de completurile care nu au fost constituite conform legii. „Un lucru pe care nu l-ați subliniat - Eu m-am referit la toate cauzele pronunțate definitiv de complete nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Toate. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze același regim”, a spus ministrul.

„Sigur, o anumită stare de așteptare pot avea cei condamnați, în speranța că în contestația în anulare se poate ajunge la altă soluție, dar în opinia mea, trebuie și pot să fie preocupați și cei care au fost achitați de complete”, a subliniat Toader.

Ministrul a anunțat duminică, la România TV, că ministerul a pregătit o ordonanță de urgență pentru repunerea în termen a celor condamnați de complete nelegal constituite. Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu existența unui conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanța supremă.

Curtea a admis sesizarea formulată de premier, constatând existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament, pe de o parte, și Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție, potrivit cărora au fost desemnați prin tragere la sorți doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat și completat prin Legea nr.255/2013.