Ministrul Justiției pare să știe deja că șefa DNA și procurorul general nu își vor termina mandatele de conducere. Asta a lăsat să se înțeleagă în luarea de cuvânt în fața șefului său, Mihai Tudose, care a încercat, totuși, să îl tempereze, aparent.

 

„În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt. Şi după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”

Aceasta este declarația ministrului Justiției Tudorel Toader, făcută în timp ce îi prezenta, triumfător, premierului Mihai Tudose faptul că a vorbit cu presa, sintetic, despre modificările legilor Justiției.

 

Iată și contextul:

„Am propus şi modificarea duratei mandatelor funcţiilor de conducere. În prezent, judecătorii, procurorii care au funcţie de conducere, indiferent de nivelul ierarhic, au un mandat pe o durată de 3 ani. Am propus un mandat de 4 ani, în loc de 3 ani, cu precizarea faptului că există o regulă, un principiu constituţional care spune că o lege nouă nu poate afecta durata mandatelor în curs. Prin urmare, cine are astăzi un mandat de 3 ani, îl duce la capăt, şi după ce va intra în vigoare noua lege, vor începe mandate de 4 ani. Este împotriva regulilor constituţionale ideea prelungirii mandatelor în curs”, a spus Tudorel Toader în şedinţa de Guvern, legat de mandatele de procuror șef al DNA și de procuror general al României.

Imediat a intervenit premierul Mihai Tudose, care i-a transmis ministrului Justiţiei că e important să comunice bine aceste propuneri privind legile Justiţiei, dar şi cât de bine sunt înţelese.

„Este foarte important cât de bine comunicaţi şi cât de bine înţelege toată lumea. De când le-aţi prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot şi se numeşte de către altcineva. Nu. Deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit, în concluzie”, a spus Tudose.

„În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt. Şi după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”, a încheiat Tudorel Toader, lăsând de înțeles că zilele de mandat sunt numărate pentru șefii de parchete verificați de Inspecția Judiciară la cererea sa.