Ministrul Justiției pare să știe deja că șefa DNA și procurorul general nu își vor termina mandatele de conducere. Asta a lăsat să se înțeleagă în luarea de cuvânt în fața șefului său, Mihai Tudose, care a încercat, totuși, să îl tempereze, aparent.

 

„În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt. Și după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”

Aceasta este declarația ministrului Justiției Tudorel Toader, făcută în timp ce îi prezenta, triumfător, premierului Mihai Tudose faptul că a vorbit cu presa, sintetic, despre modificările legilor Justiției.

 

Iată și contextul:

„Am propus și modificarea duratei mandatelor funcțiilor de conducere. În prezent, judecătorii, procurorii care au funcție de conducere, indiferent de nivelul ierarhic, au un mandat pe o durată de 3 ani. Am propus un mandat de 4 ani, în loc de 3 ani, cu precizarea faptului că există o regulă, un principiu constituțional care spune că o lege nouă nu poate afecta durata mandatelor în curs. Prin urmare, cine are astăzi un mandat de 3 ani, îl duce la capăt, și după ce va intra în vigoare noua lege, vor începe mandate de 4 ani. Este împotriva regulilor constituționale ideea prelungirii mandatelor în curs”, a spus Tudorel Toader în ședința de Guvern, legat de mandatele de procuror șef al DNA și de procuror general al României.

Imediat a intervenit premierul Mihai Tudose, care i-a transmis ministrului Justiției că e important să comunice bine aceste propuneri privind legile Justiției, dar și cât de bine sunt înțelese.

„Este foarte important cât de bine comunicați și cât de bine înțelege toată lumea. De când le-ați prezentat, vă spun că la mine a ajuns că până diseară schimbăm tot și se numește de către altcineva. Nu. Deocamdată, toată lumea rămâne unde e, pe mandatul care e, numit de cine a fost numit, în concluzie”, a spus Tudose.

„În concluzie, cei care au astăzi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt. Și după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi”, a încheiat Tudorel Toader, lăsând de înțeles că zilele de mandat sunt numărate pentru șefii de parchete verificați de Inspecția Judiciară la cererea sa.