Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat joi că va demara procedura de numire a unui nou procuror general.

UPDATE Lazăr a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, "care a venit tiptil la sediul instituţiei".

"Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva. Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi să-şi spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde... mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general", a afirmat Lazăr, conform Agerpres.

El a precizat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea "unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei".

"Domnul ministru tocmai a recunoscut că a eşuat în demersurile ilegale pe care le-a făcut, a recunoscut că trebuie începută procedura pentru următorul mandat. A venit şi a spus că se termină mandatul procurorului general. (...) Nu există procedură lansat oficial, nu există o procedură serioasă. Noi trebuie să vedem mai întâi un anunţ care are în spate o procedură care este deja lansată, care are un caracter legal. Informaţia zilei nu era faptul că domnul ministru a venit tiptil aici şi nu a avut curajul să ia legătura cu procurorul general, ci faptul că magistraţii din ţară sunt convocaţi în adunări generale de CSM să-şi dea cu părerea, să-şi spună opinia cu referire la un act normativ suspect de neconstiuţionale - ordonanţa de urgenţă care tocmai a fost publicată şi care va bloca Ministerul Public. Nu vom mai avea un Minister Public funcţional, spre bucuria unora", a mai spus procurorul general.

+++

"Voi declanșa procedura de numire a unui nou procuror general. Mandatul (lui Augustin Lazăr - n.r.) îi expiră în luna aprilie și în paralel desfășurăm procedura”, a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă Judecătoarea Corina Mândrilă (fostă Gheorghişan, fostă Dăescu) de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) ar fi în cărţi pentru şefia Parchetului general, așa cum scria G4media, ministrul a spus: "Nici n-am declanșat procedura și acuma vizăm? Vedem cine se va înscrie și atunci vom vedea”.

+++

Tudorel Toader s-a dus joi dimineața la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) , unde s-a întâlnit cu mai mulți procurpri, iar la final va face un anunț care vizează "statul de drept".

Decizia vine ca urmare a faptului că mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, pentru care ministrul Justiției a și demarat procedura de revocare din funcție, expiră pe data de 27 aprilie.