Ministrul Justiției a cerut CSM să apere independența procurorului Elena Iordache, cea care îl anchetează pe fostul șef al DNA Ploiești. Toader spune că a auzit că Augustin Lazăr face presiuni asupra ei. Procurorul neagă susținerile ministrului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară în cazul procurorului Elena Iordache, de la Parchetul General, despre care spune că este supusă amenințărilor și presiunilor de către procurorul general Augustin Lazăr.

Elena Iordache este cea care îl anchetează pe fostul procuror șef al DNA Ploiești Lucian Onea, care a demisionat ieri, și pe fostul său coleg Mircea Negulescu.

„Dețin foarte multe informații cu privire la modul în care se desfășoară ancheta, de data aceasta de către procurorul Elena Iordache de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Informațiile au apărut și în spațiul public și este foarte bine că au apărut ca să știe românii cu adevărat care este fața Justiției, care trebuie să-i fie așteptările, care sunt formele prin care se realizează drepturile și libertățile fundamentale. În acest context, pe baza informațiilor reținute și auzite în același timp, am solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să procedeze la sesizarea Inspecției Judiciare în vederea verificării eventualelor acte și fapte de natură să încalce independența procurorului Elena Iordache. Subliniez următorul lucru - eventuale acte, fapte de natură să încalce independența, în sensul de natură să împiedice normala desfășurare a urmăririi penale, că asta înseamnă în esență, până la urmă, independența procurorului: să îl lași să facă ceea ce Codul de procedură penală îi cere atunci când este sesizat cu o posibilă faptă de natură penală”, a declarat Toader, la Antena 3.

Procurorul spune că nu are nicio problemă

Cererea lui Tutorel Toader pare hilară, în condițiile în care procurorul pe care vrea să-l protejeze spune public că nimeni nu a fost amenințat și nu au existat presiuni din partea lui Augustin Lazăr.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, nu a exercitat vreo presiune sau amenințare, nu a avut atitudini contrare Codului Deontologic al Magistraților față de persoana mea, în referire la cauza mediatizată în presă”, transmite procurorul Elena Iordache prin intermediul Biroului de Presă al Parchetului General.

Totul a plecat de la Andreea Cosma

Tudorel Toader are informațiile de care amintea de la deputatul Andreea Cosma, sora lui Vlad Cosma, care i-a cerut marți ministrului Tudorel Toader să îi transmită ce decizii a dispus pentru apărarea independenței procurorului Elena Iordache.

„Văzând informațiile apărute în presă în cursul zilelor de 21.05.2018 și 22.05.2018 în sensul că asupra procurorului Elena Iordache din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-ar face presiuni în sensul ca aceasta să dispună o altă soluție decât cea pe care ar intenționa să o ia potrivit legii și conștiinței sale, vă solicit să-mi comunicați ce măsuri dispuneți pentru apărarea independenței procurorului de caz și împiedicarea oricărei imixtiuni ierarhice sau de altă natură în activitatea unui procuror, care trebuie să se bucure de independență totală pe soluții”, se arăta în solicitarea parlamentarului.

Andreea Cosma și fratele acesteia sunt implicați într-un scandal mediatic cu Direcția Națională Anticorupție.