Curtea Constituțională a României a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR și Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiției adoptate în Parlament, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea organizării judiciare și Legea Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forțat la maximum procedura și nu a așteptat avizul Comisiei de la Veneția", afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adăugând că legile Justiției "oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiție" și fac mult mai mult rău întregii societăți.

Și Alianța pentru Unirea Românilor a sesizat Curtea Constituțională a României cu privire la cele trei acte normative.

"Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituționale din cauza manierei abuzive și disprețuitoare în care au fost votate, dar și prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare", preciza AUR într-un comunicat de presă.

Potrivit AUR, nesancționarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curții Constituționale "golește de eficacitate" caracterul obligatoriu al acestora.

Totodată, Avocatul Poporului a anunțat că a sesizat CCR în legătură cu mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Textele de lege criticate de Avocatul Poporului se referă la articolul 206 și articolul 234 alineatul (2).

"Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor sunt liberi să organizeze sau să adere la organizații profesionale locale, naționale și internaționale, în scopul apărării drepturilor și intereselor lor profesionale și pot fi membri ai societăților științifice sau academice, precum și ai oricărei persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, putând face parte din organele de conducere ale acestora", prevede articolul 206.

Articolul 234 alineatul (2) din lege stabilește că "judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat acestora pot fi membri ai unor comisii de examinare sau de întocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaționale și pot avea calitatea de expert în proiecte cu finanțare externă în domeniul justiției".

Avocatul Poporului arăta că, pe lângă formele de manifestare a dreptului de asociere, legea preconizează o extindere a ariei funcțiilor ce pot fi ocupate de judecători și procurori care excedează activității de înfăptuire a justiției.

+++

USR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiției în forma actuală și să aștepte pronunțarea Comisiei de la Veneția.

„CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speță cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puțin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, își arogă puteri pe care nu le are, tranșează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiției sunt constituționale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluționarea obiecțiilor până la pronunțarea avizului Comisiei de la Veneția. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția se va da pe 16 noiembrie, timp suficient și pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV și aderarea la Schengen. Apoi, în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de noi existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituționalității unor articole din noile legi ale justiției”, a declarat fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, citat într-un comunicat de presă.

„În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiției comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice și pe jucarea cărții poziției geostrategice a României. Doar așa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese și a îndeplinit toate obiectivele din MCV”, a mai precizat Stelian Ion.

USR mai anunță va depune săptămâna viitoare un proiect legislativ de reformă a CCR pentru a nu mai permite instituției să facă "jocuri politice".