Curtea de Apel București i-a achitat joi pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, judecați în dosarul disidentului Gheorghe Ursu, potrivit Mediafax. Decizia nu e definitivă. Șeful IICCMER, Radu Preda, spune că verdictul e de neînțeles.

Invocând legea mai favorabilă (Codul penal din 1968), Curtea de Apel București a schimbat încadrarea juridică în cazul foștilor ofițeri din cadrul Direcției a VI-a Cercetări penale din Departamentul Securității Statului, Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, din infracțiuni contra umanității în tratamente neomenoase și i-a achitat pentru această infracțiune.

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Radu Preda, a declarat la RFI că verdictul magistraților în procesul Ursu este de neînțeles: ”În primul rând, simbolic vorbind, este de neînțeles cum justiția română, fix la 30 de ani de la căderea comunismului, nu a reușit să-și însușească un minimal instrumentar în materie de judecare a unor asemenea cazuri și ia asemenea decizii, care dacă ar rămâne definitive, ar reprezenta o pată pe obrazul justiției post-comuniste".

Referitor la schimbarea încadrării juridice, Preda s-a întrebat dacă pentru justiția din România încadrarea crimelor comunismului este "facultativă": "Germania are și la ora actuală, la 70 și ceva de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, o Procuratură specială la nivel federal, care tratează chestiunile legate de crimele nazismului. Noi nu am reușit, cu toate că avem DIICOT, cu toate că avem DNA, n-am reușit să avem un Parchet specializat și nu avem nici un corp corespunzător de judecători, care să știe despre ce este vorba atunci când vorbim cu adevărat despre crimele comunismului. Deci amatorismul sistemului judiciar în materie de crime ale comunismului este înfiorător”.