Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, miercuri, la 20 de ani de închisoare pe Ioan Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, acuzat de infracțiuni contra umanității. Sentința este definitivă.

Instanța de fond, Curtea de Apel București, l-a condamnat pe Ioan Ficior, în martie 2016, la 20 de ani de închisoare, acesta fiind și degradat militar, scrie Agerpres.

Tot atunci, judecătorii au decis ca acesta să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanțelor, Ministerul Administrației și Internelor și Adminstrația Națională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părți civile din dosar.

Decizia a fost atacată cu apel de Ioan Ficior la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ioan Ficior a fost trimis în judecată în octombrie 2014, fiind acuzat de procurorii de la Parchetul General că, în perioada 1958 — 1963, a introdus și coordonat un regim de detenție represiv, abuziv, inuman și discreționar împotriva deținuților politici, în urma căruia au murit 103 persoane.

"Ioan Ficior a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deținuților politici. În perioada enunțată au fost înregistrate 103 decese în rândul deținuților politici, ca urmare a unor acțiuni ce depășesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți", susțin procurorii.

Potrivit acestora, Ioan Ficior, în calitate de comandant, era direct responsabil de ”viața deținuților”, așa cum se arată în Regulamentul de funcționare a Direcției Generale a Penitenciarelor, ceea ce înseamnă că ansamblul condițiilor de detenție era organizat sau cel puțin tolerat de către acesta.