Augustin Lazăr a convocat Adunarea Generală a tuturor șefilor Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel pentru marți, săptămâna viitoare. Aceștia urmează să discute propunerile controversate ale ministrului Justiției privind legile Justiției.

Toți reprezentanții procurorilor din țară au fost convocați la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a dezbate controversatele propuneri de schimbare a legilor Justiției. Întâlnirea urmează să aibă loc marți.

Apelul procurorului general Augustin Lazăr vine după cele făcute și de Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, și al Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, care au convocat și ei în ultimele două zile adunări generale ale procurorilor DIICOT, respectiv DNA.

Amintim că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a stârnit reacții dure din partea sistemului judiciar și a societății civile după ce a propus trecerea Inspecției Judiciare sub control politic la Ministerul Justiției, înființarea unei direcții speciale pentru anchetarea magistraților și eliminarea președintelui României din procedura de numire a șefilor de parchete.

Reacții dure au venit și din mediul politic, din partea președintelui Klaus Iohannis, dar și din partea Comisiei Europene.

Vineri, la două zile după ce a anunțat controversatele modificări la legile Justiției, Tudorel Toader și-a nuanțat declarațiile spunând că sunt doar niște propuneri și nu sunt încă incluse în proiectele de lege. În plus, el a propus o nouă variantă legată de Inspecția Judiciară, anume ca aceasta să rămână independentă, nici sub controlul CSM, nici al Ministerului Justiției.