România nu mai figurează pe lista de supraveghere privind traficul de persoane, potrivit ultimului raport lansat de către Departamentul de Stat al SUA, anunță ministrul de Interne, Lucian Bode.

Astfel, potrivit ministrului, România a fost scoasă de pe lista de supraveghere, iar Raportul anual al Departamentului de Stat "conturează o imagine favorabilă a activităților anti-trafic și evidențiază progresele pe care România le-a făcut în ultimul an".

"Sistemul anti-trafic de persoane din România este unul funcțional, capabil să ofere un răspuns adecvat acestui tip de criminalitate. Nu am vrut să cred nicio clipă în scenariul în care România ar fi fost retrogradată, deoarece avem structuri, legislație, strategii, planuri de acțiune și linii de finanțare dedicate pe care am început deja să le utilizăm mai eficient și mai aplicat în prevenirea și combaterea acestui fenomen", a scris Lucian Bode într-un mesaj pe Facebook.

El a mai precizat că eforturile României din ultimul an nu au vizat doar să răspundă recomandărilor Departamentului de Stat, ci sunt "o expresie a angajamentului evident al României pentru combaterea acestui flagel".

Bode a ținut să sublinieze că "o decizie deosebit de importantă în acest sens a fost preluarea la nivelul Cancelariei prim-Ministrului a Comitetului de monitorizare a eforturilor anti–trafic" și, "înțelegând importanța acestui dosar, sprijinul oferit de către premierul Nicolae Ciucă a fost esențial în ceea ce privește coordonarea tuturor măsurilor implementate, respectiv activităților realizate pe parcursul anului trecut".

+++

În iulie 2021, România era pe Tier 2 Watch List, ddică se menținea pe lista de supraveghere la nivel 2.