Judecătorii au respins cererea DNA de arestare preventivă a Olguței Vasilescu, primarul municipiului Craiova. În schimb, magistrații au decis plasarea edilului în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă, dar se aplică.

Judecătorii de la Tribunalul București au decis plasarea în arest la domiciliu a Olguței Vasilescu, primarul Craiovei, acuzată de fapte de corupție. Decizia, deși nu este definitivă și poate fi contestată atât de către Vasilescu, cât și de către procurori, este executorie.

Olguța Vasilescu este acuzată de patru infracțiuni de luare de mită, de trei fapte de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și de spălare de bani.

Procurorii susțin că, în 2012, în campania electorală pentru alegerile locale în care candida pentru Primăria Craiova, „mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Vasilescu Lia Olguța, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări.

„În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, respectiv PSD, mai scriu procurorii.

Conform procurorilor, în 2012, în susținerea candidaturii lui Vasilescu Lia Olguța la Primăria Craiovei s-a organizat un concert cu Goran Bregovici, iar costurile concertului și cheltuielile de deplasare ale artistului ar fi fost achitate la cererea Olguței Vasilescu de un reprezentant al unei societăți comerciale care avea contracte cu primăria Craiova.

Campania electorală a candidatei la primăria Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost susținută cu materiale publicitare achitate de firme.

Aceste donații, în valoare de aproape 136.000 de euro, s-au cheltuit ulterior pentru materiale electorale, dar și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei acesteia.

„Materialele respective au fost folosite de Olguța Vasilescu cunoscând că provin din săvârșirea infracțiunii de folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, mai precizează procurorii.

Procurorii susțin că, într-un alt caz, în anul 2014, primarul Craiovei „a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, pentru și printr-o asociație non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu”.

Olguța Vasilescu ar fi solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să sponsorizeze o asociație neguvernamentală care făcea lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din Craiova.

„Oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Olguța Vasilescu în considerarea atribuțiilor pe care aceasta le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, mai spun procurorii DNA.

Conform DNA, în primăvara lui 2014, Olguța Vasilescu, cunoscând că o societate comercială avea în derulare cu Primăria Craiova două contracte din 2013 i-ar fi cerut reprezentantului acestei societăți să efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor fațade de imobile din centrul Craiovei, împreună cu Radu Preda, (care, ar fi știut și el despre contractele în derulare între societatea comercială și Primăria Craiova), iar sponsorizarea să fie realizată prin intermediul Asociației Pro Craiova.

Sponsorizarea ar fi fost efectuată de firmă în primăvara lui 2014 suma fiind de aproximativ 54.000 lei.În aceeași perioadă, Olguța Vasilescu i-ar fi solicitat unei firmei care avea contract cu Primăria Craiova pentru execuție lucrări la Teatrul Național să efectueze o sponsorizare pentru reabilitarea unor fațade de imobile din centrul Craiovei. Procurorii spun că s-a încheiat între firmă și Asociația Pro Craiova contractul de sponsorizare pentru execuție lucrări în valoare de 74.000 lei.

Procurorii spun că Olguța Vasilescu a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în atragerea de capital electoral, iar Asociația Pro Craiova ar fi fost folosită ca intermediar pentru sponsorizare.

În acest caz, procurorii au mai luat măsura controlului judiciar și față de Radu Constantin Preda, administratorul public al Craiovei, dar și împotriva Danielei Popescu, reprezentanta asociației.